Panasonic е производителят, който най-много се гордее с качественото изображение и доброто цветопредаване на своите телевизори. Компанията се слави с дълга история в създаването на професионални студийни монитори, а потребителските й OLED-телевизори се използват от хиляди хора по света.

В основата на гамата OLED-телевизори на Panasonic от 2018 г стои флагмана FZ952 / FZ950, В него присъства второто поколение процесор Studio Color HCX и новия саундбар Dynamic Blade на Technics. Всъщност, ако не желаете наличие на саундбар, средният клас FZ800, който разглеждаме тук предлага идентично качество на много конкурентна цена. Това го прави отлична алтернатива. Нека го разгледаме по-детайлно в настоящото ни ревю.

Дизайн

Panasonic FZ800 няма как да бъде причислен към премиалните решения на компанията. Но това до голяма степен отразява студийното наследство на телевизора. Тоест, тук няма да срещнете атрактивна тънка рамка около екрана или красива стойка. Но пък ще се насладите на качествен и контрастен образ.

Тъй като FZ802/FZ800 използва OLED-панел в основата си, горната рамка е само няколко милиметра. Долната обаче е по-голяма, тъй като там се намира електрониката и саундбара. Черната стойка в долната част е метална и е изпълнена в традиционен дизайн. Той е едновременно атрактивен и практичен. Въпреки това, стойката надеждно държи устройството на мястото си и изглежда по-органично вписана от моделите с крачета. Предвидена е също и възможност за стенен монтаж с помощта на VESA скрепителна система.

Превърнете хола си в холивудско студио

В FZ800, както и във всеки друг OLED-телевизор на пазара, се използва панел, производство на LG Display. Това означава, че можете да получите дълбок черен цвят и широки ъгли на видимост, което прави OLED-дисплея да изглежда толкова добре. Обработката на картината зад кулисите всъщност отличава една марка от друга.

FZ802/FZ800 е базиран на второто поколение цветови процесор Panasonic’s Studio Colour HCX. Компанията го разработи съвместно с холивудски режисьори. Той е предназначен да осигури най-точно изображение.

Поради използването на детайлни графични процеси, FZ800 предоставя изключително точно цветопредаване. То на практика покрива почти 100% DCI-P3 цветовото пространство и правейки по-точни цветовете в по-тъмните и по-светлите области на изображението

Новата функция Dynamic LUT също така означава, че вместо да използва един LUT, HCX процесорът анализира изображението и настройва LUT от сцена до сцена.

Тук също така е предвидена усъвършенствана обработка на изображението, както и мащабиране, което е предназначено за създаване на по-добро изображение при по-ниска резолюция на съдържанието, а също и системи за намаляване на шума при източници на сигнал с по-ниско качество. В резултат на цялата тази обработка се получава по-голяма яснота, подобрена яркост, по-точно възпроизвеждане на цветовете, така че гледайки FZ800, Вие всъщност можете да видите максимално качествена картина.

Panasonic поддържа HDR10 (разширен динамичен обхват на системата), Hybrid Log-Gamma (HLG) и бъдещи актуализации на фърмуера, HDR10+ (познахте: още по-усъвършенствана система, използваща динамични метаданни за промяна на максималната яркост от сцена до сцена, като по този начин подобрява качеството на HDR). FZ800 обаче не поддържа Dolby Vision, което вероятно ще се окаже проблем за някои потенциални купувачи.

Тази година обаче се появи новата функция Dynamic Scene Optimiser: оптимизатор на динамичните сцени, който анализира HDR изображението и настройва параметрите на съдържанието. Присъства също и автоматичен регулатор на яркостта на картината в зависимост от нивото на осветеност в помещението.

Въпреки, че последните две функции може да доведат до разминаване на изображението от стандартите на индустрията, Panasonic все пак се придържа към прецизността на изображението, което се доказва от поддръжката на Ultra HD Premium и THX. Той също така включва пълния набор от елементи за управление, калибриране, ISF сертификати, така че професионалният калибратор може да създава невероятно точен образ или чрез ръчна настройка или с помощта на автоматичната функция за регулиране на параметрите.

FZ800 притежава още геймърски режим, който заобикаля по-голямата част от обработката и може да осигури време за опресняване 22ms. Това е валидно, без значение дали играете в HD, 4К, SDR или HDR, което прави Panasonic отличен избор за геймърите.

Ако сте любител на спорта, тук има и специален спортен режим с подобрена управляемост на движението, така че не пропускайте нито едно бързо действие. Поддържа се също добавяне на черна рамка, което подобрява прехода между всеки кадър. Въпреки, че това наистина помага, може да е проблем за някои потребители, защото ще го възприемат като трептене.

Звук

Във FZ800 липсва Dynamic Blade звуков панел, предварително настроен от Technics, който обаче е налице в по-скъпия FZ952. Въпреки това, настоящият ни герой все още звучи изненадващо добре за съвременен OLED Slimline телевизор.

За разлика от конкурента си LG, Panasonic не поддържа Dolby Atmos, така че няма да можете да се възползвате от по-пространственото звучене.

Sound TL; DR: Качество на звука, учудващо добре звучащо за OLED-телевизор с такава тънка линия. Ако звученето за Вас обаче е много важно, можете да погледнете към FZ952 и по-специално върху неговия звуков панел, който е настройван от Technics.

Smart-TV (Моят домашен екран)

Интелигентната платформа Panasonic My Home Screen е изключително проста в сравнение с повечето нейни конкуренти, но това не е непременно нещо лошо. Когато натиснете бутона „Home“ на дистанционното управление, Вие получавате избор от три варианта: Live TV, Apps и Devices.

Тъй като смарт-платформата е сравнително проста, тя не се нуждае от огромна изчислителна мощ за нейната работа, което я прави отзивчива, надеждна и безпроблемна. Благодарение на Freeview Play пък имаме доста изчерпателен списък от услуги, като BBC iPlayer, ITVhub, All4, My5, BBC News & Sport и UK Play. Smart TV TL; DR: интелигентната платформа на Panasonic е лесна и интуитивна за управление и съдържа почти всички основни стрийминг-услуги в един удобен портал.

Безпрецедентна точност на изображението

В FZ800, Panasonic определено е обърнала голямо внимание върху качеството на изображението, което е по-добро дори и това, което сме свикнали да виждаме в телевизорите на компанията до момента. Въпреки, че образът всъщност се дължи на OLED-панела, който не е производство на Panasonic, а на LG Display, в картината липсват характерните за LCD панелите замъгляващи и “замърсяващи” ефекти.

Също така, тук остава само красивата картина с черния дълбок цвят и отличната контрастна производителност. Panasonic също така усилено работи за да гарантира, че нейните OLED-телевизори за 2018 ще запазят детайлността в затъмнените зони. С много фина градация, докато изображението прави преход от черния цвят.

Обобщение

Panasonic FZ800 OLED представлява средночестотен OLED-телевизор. Той е отлично допълнение към текущата продуктова гама. Отличаващото при него е наличието на някои нови и интересни функции. При това на изключително конкурентна цена.

FZ800 извършва точно това, за което е предназначен. Той осигурява изключително точно изображение. Това разбира се не е конкурентен пакет с поддръжка на Dolby Vision и Dolby Atmos, присъстващи в OLED-устройствата на LG, но в него има HDR10 +, динамично настройваща се контрастност в различните сцени.

Най-новата версия на процесора Panasonic’s Studio Colour HXC осигурява висока точност на изображението. To наистина впечатлява с великолепното цветопредаване и изобилие от детайли в сенките. Графичната обработка е еднакво добра, дори и в случаите на динамично движещи се обекти, когато оптимизатора помага да се подобри HDR производителността.

Дизайнът може да не е нещо впечатляващо, но е добре направен и отлично изглеждащ за ултра-тънък телевизор. Смарт-платформата е проста, но ефективна и всъщност, единственият реален проблем на FZ800 е липсата на Dolby Vision поддръжка.

Когато се вземат предвид всички фактори, ще Ви бъде доста трудно да намерите най-добрия OLED телевизор за достъпни пари. LG С8 например може да предоставя по-ярко изображение, но той е по-скъп, което поставя Panasonic в много по-конкурентна позиция на отрасловия пазар.