Ако системата, която използвате всеки ден е свързана с Интернет – което най-вероятно е така – вие трябва да се грижите софтуерът, който използвате да е винаги обновен до последната си версия. Освен, че получавате нови функционалности и изправяне на несъвместимости, вие получавате обновления за грешки, които могат да доведат до проблеми със сигурността, а това да стане причина информацията ви да бъде компрометирана, открадната или унищожена. Голяма част от потребителите днес обаче, сякаш нехаят за това.

Това става ясно от доклада на Avast, който разглежда разпределението в използването на софтуера и хардуера от потребителите през миналата година. Цели 55% от използвания софтуер е остарял.

Във време на огромни пробиви в сигурността на компании от всякакъв калибър и хакерски армии, които търсят начин да влязат в компютрите на обикновения потребител, софтуерът се явява най-прекия път за достигането на ценни данни и информация, която може да бъде продадена в даркуеб пространството, използвана за изнудване, кражба на самоличност, източване на банкови сметки.

През 2017 експлойт за добре известна уязвимост блокира нормалната работа на над 200 000 компютъра в 150 държави по цял свят. WannaCry представляваше рансъмуер заплаха, която се разпространява в мрежите и системите посредством дупка в мрежовия протокол SMB, която биваше експлоатирана от кибероръжие на американските шпиони, откраднато от Shadow Brokers. Едва два месеца преди това, Microsoft издават пач за дупката, но вземайки предвид мащаба на атаката, може да разберем колко важно е да поддържате софтуера си обновен. И колко много потребители просто не го правят. ETERNALBLUE, както е името на въпросният експлойт, продължава да се използва от престъпниците и днес за доставянето на различни заплахи, като криптоминьори, троянски коне и криптовируси. И почти две години след запушването на дупката от страна на Microsoft, продължават да падат системи в плен.

Avast прави преглед също така на най-използвания софтуер, хардуер и операционни системи, от който става ясно, че средната възраст на машините днес е шест години, което е увеличение на средната възраст с предишни години, а 67% от машините са преносими компютри. Windows 7 продължава да е най-използваната операционна система (с 43% от разглежданите в доклада машини), макар и популярността ѝ да продължава (45% за 2017) да пада. Windows 10, последната версия на системата е инсталирана на 40% от компютрите, докато с Windows 8 са 12%.

Що се отнася до софтуера, то най-инсталираната програма днес се явява Google Chrome, следван от Adobe Acrobat Reader, WinRAR, Microsoft Office, Mozilla Firefox, VLC, Skype и CCleaner. Именно две от тези програми обаче са в челото и на най-неподдържан от потребителите софтуер. Инсталациите на VLC Media Player и Skype най-често са остарели версии на продуктите. Свързани към Интернет, това ги прави потенциални вектори за атака и път за компрометиране на машината ви. Java Runtime Environment (6-8), 7-Zip, Foxit Reader и дори Firefox допълват тази своеобразна класация.

Докладът на Avast, 2019 PC Trends Report, се основава на анализ на данни, взети от 163 милиона устройства по цял свят. Пълният му текст може да намерите тук (PDF).