В началото на годината, по време на CES 2019, Acer представи нови модели на своите продукти. Сред всичко останало, бяха показани и нови геймърски ноутбуци. По магазините, те все още не са достигнали, но информацията за тях вече започна да се разпространява. В днешното ни ревю по-отблизо ще се запознаем с Acer Predator Triton 500 – негови ревюта вече бяха пуснати от няколко чуждестранни издания, така че Ви предлагаме да съберем наличната информация и да се запознаем с възможностите на този модел и в същото време да оценим перспективите му.

Описание и характеристики

На вашето внимание представяме 15-инчов модел от геймърската серия Predator, който изобщо не попада в бюджетната линия ноутбуци. Подробности за всички възможни модификации липсват на сайта на производителя, така че сега ще се запознаем с рекламираната топ-версия, чийто характеристики заслужават внимание. Нека ги разгледаме:

  • процесор: Intel Core i7-8750H;
  • екран: 15 инча, FullHD (1920 x 1080), IPS, 144 Hz, с поддръжка на G-Sync;
  • ОС: Windows 10 Home / Pro 64-bit;
  • Видеокарта: Nvidia RTX 2060, 2070 Max-Q и RTX 2080 Max-Q 8 GB;
  • Памет в GB: 8-32 DDR4-2666;
  • Брой слотове за памет: 2;
  • Диск М.2: 2 × 256 GB PCIE Gen3 SSD RAID0;
  • Брой M.2 конектори: 2;
  • Wi-Fi: 802.11b / g / n / ac (Killer AC 1550i);
  • Bluetooth: 5.0;
  • LAN: Killer E3000;
  • Интерфейси:
    • 1x USB 3.1 (Type-C);
    • 2x USB 3.1 Gen1;
    • Mini DisplayPort 1.3;
    • 1x RJ-45;
    • 1x HDMI 2.0;
    • 3.5 мм жак за слушалки и микрофон.
  • Уеб камера: 720p;
  • Батерия: 82 W, литиево-йонна, несменяема, 3 клетки;
  • Размер в мм: 360 х 258 х 17.9;
  • Тегло в кг: 2.13.

Acer очевидно в разработката на модела не е скромничила и е оборудвала малкият корпус с очевидно най-мощния хардуер или почти най-мощния. Но очевидно тук стои видеокарта от новата 2000-на серия на компанията MAX-Q. Въпреки това, с възможностите на охладителната система все пак предстои да се запознаем.

Процесорът също е от бързите. Компанията е използвала два SSD, разбира се с поддръжка на PCIe интерфейса и с възможност за комбиниране в RAID0 масив. Максималният капацитет на оперативната паметта е 32 GB, а това е повече от достатъчно, защото вече сме виждали, че съвременните игри не изискват повече от 16 GB.

Изглежда, че именно комбинацията от компактност, ниско тегло (за игрови лаптоп) и доста мощния пълнеж са основните маркетингови аргументи в борбата за парите на потенциалните купувачи.

Дизайн

Acer Predator Triton 500 PT515-51 – представител на новия дизайн ноутбуци на компанията и е най-компактният в гамата. В случая, на страни не е останала и тенденцията, която е популярна в наши дни – намаляването на рамката около екрана. Лично ние нямаме абсолютно нищо против това. Липсата на плътни пластмасови / метални рамки прави външния вид по-елегантен.

Също така, това е и един от начините за намаляване на размера на корпуса. Дали това е добро или не е друг въпрос, тъй като намаляването на размерите усложнява работата на охладителната система. А тук както вече беше споменато и по-горе, присъстват едни от най-мощните компоненти (и най-горещите).

Корпусът, поне неговите външни панели, са изработени от магнезиева сплав, а за рамката е използвана само пластмаса. Като цяло, ноутбукът изглежда доста монолитен и очевидно не принадлежи към пластмасовите бюджетни решения. Корпусът обаче не блести с големи възможности за понасяне на удари със сила и устойчивост на усукване и други механични въздействия, но не дава основания за тревожност относно безопасността на вътрешните му части.

Дизайнът на геймърския лаптоп е доста обичаен, без остри ръбове и различни текстури. Забелязва се само допълнителната вентилационна решетка, разположена над клавиатурата, която е малко необичайна, но какво да се прави. Между другото, долният панел също е богат на вентилационни отвори.

Всичко се вписва идеално и претенции към екстравагантността на дизайна не възникват.

Екран

При екрана със сигурност има с какво да се гордеем. Тук се използва страхотната IPS-матрица AU Optronics B156HAN08.2 (AUO82ED), която може да се открие и в Asus ROG Scar II GL504. Характеристиките на дисплея напълно позволяват да използвате този лаптоп не само за забавление, но и за редактиране на снимки, дейност за корекция на цветове и др.

Матрицата изобразява максимално ниво на яркостта от около 300 cd / m2, а контрастът е повече от 700: 1. Цветовата гама е 98% sRGB и 76% AdobeRGB. Комфорт добавя и пълната липса на широчинно импулсна модулация.

Това е достатъчно, за да кажем, че екранът е добър, но все пак е редно да споменем и честотата на обновяване, която в случая е 144 Hz с поддръжка на G-Sync технологията и време за отговор 3 ms.

Тук обаче е необходимо да се направи една вметка, която не намалява достойнствата на дисплея. Наличието на G-Sync означава, че не можете да използвате вграденото в процесора видео-ядро, а само дискретната графична карта.

Добро или лошо е това за потребителя? Мисля, че няма значение. Колко често се замисляте за това, коя видеокарта работи в даден конкретен момент и колко важна е тази информация за Вас? Единствения минус тук е натоварването върху батерията. Не е тайна, че по време на автономна работа и ниско натоварване, неактивната дискретна видеокарта пести от енергията на батерията. В този случай, пестенето не работи.

Клавиатура и тъчпад

Въпреки, че ноутбукът е 15-инчов, клавиатурата е непълноценна, т.е. без цифров блок. Вертикалният ред от бутони в дясната част, противно на очакванията, не се използва за навигация (PgUp, PgDn и т.н.), а в тях е заложено управлението на мултимедийните устройства. Не знам колко логично е това решение, но бих предпочел пълноценния вариант.

Да, и бутонът за захранването се е притаил в горния десен ъгъл – това решение за разположение обаче не е много удачно, защото е твърде лесно по невнимание да бъде натиснат. За по-голямо удобство е най-добре, той да бъде отделен в страни от останалите бутони.

Същото се отнася и за тъчпада – той се намира не в центъра, а леко вляво. По размер – не е най-малкият, но е лишен от каквито и да е механични бутони.

Клавиатурата е оборудвана с тризонова RGB-подсветка, но няма възможност за присвояване на различен цвят за всеки бутон. Най-„работещите“ WASD бутони и „стрелките“ са отделени.

Диск

Беше взето решение, Acer Predator Triton 500 PT515 да не притежава традиционен твърд диск. Вместо това, той има два M.2 слота с интерфейса PCIe и възможност за обединяване на дискове в RAID0 масив. В това изпълнение, скоростта на двата SSD да кажем по 256 GB, ще бъде по-висока от единичната с 512 GB. В същото време, разликата в цените между тези варианти не е толкова забележима.

Вярно е, че трябва да вземем предвид и факта, че ако нещо с един от SSD-тата се случи, съхраняваната в него информация ще бъде напълно изгубена.

Има още един не много приятен факт. За да достигнете до слотовете за паметта или M.2 конекторите, не е достатъчно да премахнете задния капак, както се случва в повечето ноутбуци. Необходимо е да се демонтира дънната платка, тъй като всичко налично за надстройка се намира на обратната му страна.

Комуникационни възможности

Тук липсват каквито и да е откровения. Наборът от USB портове, включително и Type-C, HDMI и т.н. е разположен от двете страни на устройството. Според мен обаче, дясната част е малко претоварена.

Производителност

Най-интересният въпрос е как целият горещ и производителен хардуер работи в този малък корпус? За отговора на въпроса бяха проведени няколко теста на ноутбука Acer Predator Triton 500 и сега ще разберем резултатите.

Първо, нека си припомним основните характеристики на процесора Core i7-8750H:

  • Брой на ядрата / нишките – 6/12;
  • Базова честота от 2,2 GHz
  • Максимална честота от 4.1 GHz
  • Размер на кеша – 9 МБ;
  • Максимална температура – 100 ° С;
  • TDP – 45 вата.

Първо е пуснат Cinebench R15 и интервалът между циклите е бил 2-3 секунди, като всички ядра са били натоварени. Предварителни настройки на хардуера не са правени и лаптопът си е бил тестван от кутията. Показаният резултат е 1020 точки с работна честота на процесора от 3.1-3.2 GHz и температура от около 80 ° С.

След това е бил извършен ъндърволтинг на процесора, т.е. неговото захранващо напрежение е било намалено със 150 mV. При такова намаление на напрежението, процесорът не може да работи стабилно, но когато захранването му е било намалено на 120 mV, процесорът е започнал да работи без откази.

В същия бенчмарк, с този режим на работа, Core i7-8750H е показал 1150 точки при честота 3,5-3,6 GHz и температура, с няколко градуса по-ниска от тази при нормалното напрежение.

Резултатите от теста са обобщени в таблицата. За сравнение, данните са дадени при стандартното захранващо напрежение и при намаленото със 120 mV.

Също така бяха проведени и няколко игрови теста, както при стандартни настройки на видеокартата, така и при активиране на профил, който ускорява видеокартата, повишавайки честотата с 300 MHz.

В Battlefield V, Witcher 3, Doom, резултатите бяха записани в режим на кампания, а във Far Cry 5, Middle Earth и Tomb Raider са били използвани интегрираните средства за измерване на производителността.

Battlefield V е единствената игра, която може да използва трасиране на лъчи. Когато този режим е активиран, производителността значително намалява – почти 2 пъти.

Включването на режима на овърклок на видеокартата ви позволява да достигнете по-високи честоти поради факта, че процесорът работи при по-ниска температура, но видеокартата може да се затопли малко повече.

По този начин, може да се види, че намаляването на напрежението на процесора, заедно с овърклока на графичния процесор и настройката на режима на работа на вентилаторите при максимална мощност, позволява постигане на висока производителност.

Охладителна система и шум

Три вентилатора работят по охлаждането. Единият от тях е натоварен с процесора, а другите два служат за видеокартата. В този случай, една топлинна тръба е в контакт и с двата компонента – CPU и GPU.

Вентилаторите винаги работят, но с обичайната „офис” употреба, те почти не се чуват. Възможно е да ги изключите напълно, докато температурата на процесора се повишава до около 55-60 ° C, което е с 15 ° C повече, отколкото при работещите вентилатори в автоматичен режим.

При натоварване, вентилаторите започват да генерират шум на ниво от 51-52 dB с автоматичен режим за регулиране на оборотите. Ако включите режимът Turbo обаче, шумът ще се увеличи до 56 dB, а когато активирате режима CoolBoost, ще трябва да се примирите с 58 dB.

Така получаваме един от най-гласовитите лаптопи, но това не се отнася до акустичната подсистема.

Обобщение

Препоръчителната цена за геймърския ноутбук Acer Predator Triton 500 и по-конкретно модификацията с RTX 2080 започва от $ 3,000. По-достъпните варианти с RTX 2060 и RTX 2070 Max-Q са на цена, минимум $ 2,000.

Какво най-общо можем да кажем за Acer Predator Triton 500? Той изглежда добре, отлично е направен, компактен е и е доста лек по стандартите на игровите модели. Притежава отличен екран, най-висок клас хардуер и същевременно висока производителност.

За това обаче трябва да се примирите с генерирания шум. За някои, липсата на обикновен твърд диск също може да изглежда, ако не недостатък, то неудобство. Клавиатурата е без цифров блок, което не е напълно приемливо за някои хора.

Не продължителното време за автономна работа на батерията, ние лично не го смятаме за недостатък. Натоварването на батерията е доста голямо, като се има предвид, че дискретната видео-карта постоянно работи (поне във версията с G-Sync екран). Можете да разчитате на 2-3 часа, през които батерията може да издържи.

В крайна сметка, това е потенциално много интересен геймърски ноутбук, който има недостатъци, състоящи се в обратната страна на неговите достойнства. Остава само да изчакаме и да узнаем цените на отделните му версии, да ги сравним с конкурентните и да решим, нуждаем ли се наистина от него?

Положителни черти:

  • Подходящ за игри;
  • Страхотен дисплей;
  • Актуална хардуерна платформа с доста добра производителност;
  • Стилен дизайн;
  • Компактен и лек.

Отрицателни черти:

  • Висока цена;
  • Повишено нагряване на корпуса;
  • Ограничена автономия на батерията, поради GSync и липсата на режим Optimus;
  • Твърде шумен в игрови режим.