Във висшата лига от смартфони има няколко добри играча, и най-често в тази категория потребителите избират измежду iPhone и топ-устройствата на Samsung. Те са сравнявани надлъж и нашир и всеки техен недостатък е подложен на широки обсъждания. Моделите от линията Galaxy S например са едни от първите, получили извитите Edge дисплеи и не се подадоха на модата с изрезката в горната част на екран

Тазгодишният флагман например се появи в непозната форма, изразяваща се в това, че предната камера е поместена в малък отвор в един от ъглите на екрана. И с това нововъведенията не приключват. Ние успяхме да тестваме известно време Samsung Galaxy S10+ и днешното ни ревю ще бъде насочено именно към него.

Технически характеристики:

  • Размери и тегло: 157.6 x 74.1 x 7.8 mm, 175 g;
  • Материали: стъкло, алуминий;
  • Биометрика: лицево разпознаване, скенер за пръстови отпечатъци;
  • Цветове: черно, бяло, зелено, синьо;
  • Защита: IP68;
  • ОС: Android 9.0, OneUI;
  • Екран: 6.4 инча, Dynamic AMOLED, 1440 x 3040, 522 ppi, 88.63%, HDR, Gorilla Glass;
  • Камери: 12 Mp, оптична стабилизация, фазов автофокус, апертура f / 1.5 и f / 2.4; фокусно разстояние от 26 mm, сензор 1 / 2.55 инча, размер на пиксела от 1.4 микрона;
    • Втора камера: 12 MP телефото, оптична стабилизация, фазов автофокус, апертура f / 2.4, фокусно разстояние от 52 mm, сензор 1 / 3.6 инча, размер на пиксела от 1 микрон, 2x оптично увеличение;
    • Третата камера: 16 мегапикселова ултра-широкоъгълна, апертура f / 2.2; фокусно разстояние 12 mm, сензор 1 / 3.1 инча, размер на пиксела от 1 микрон;
  • Видео: 4K, 60 кадъра в секунда, HDR, Timelapse, Hyperlapse, цифрова стабилизация;
  • Предна камера: 10 мегапиксела и 8 мегапиксела, автофокус, HDR;
  • Процесор: Samsung Exynos 9820, 8-ядрен, 64 битов;
  • Памет: 8 GBRAM, 128 GB ROM, карти с памет до 512 GB;
  • Батарея: 4100 мАч.

Комплект

Пълното съдържание на комплекта включва зарядно устройство с поддръжка на бързо зареждане, „кламер“, няколко преходника за различните USB конектори, брандовите слушалки на AKG и документация. В зависимост от региона, може да попаднете и на прозрачен силиконов калъф, а един от преходниците вероятно ще отсъства. Към този смартфон можете да си купите и фирменото индукционно зарядно, поддържащо функцията Fast Charge.

Дизайн и удобство при използването

В глобален смисъл, големи промени не са настъпили и това все още си е стъклен смартфон с алуминиева рамка и извити ъгли на панела. От видимите промени, освен отвора в екрана, променил се е и блока на камерата, където е добавен още един сензор. Именно по тези елементи може да се познае и самото устройство. Но в общи линии, смартфонът не изглежда като нещо ново, особено ако потребителя преди това е запознат с предишните модели.

Размерите на корпуса съвсем малко са се увеличили, но е станал по-тънък: 157.6 x 74.1 x 7.8 мм, а теглото — 175 грама. Всичко е поради увеличилият се екран. Но това не е повлияло силно върху удобството при използване. За такъв голям дисплей, корпусът е доста малък, а самия смартфон е удобен за държане в ръка и поставяне в джоба.

Сред цветовите вариации, на пазара ще бъдат представени черния Onyx, перлено бяло и Аквамарин модела. Цветът изглежда много впечатляващ, с преливане на няколко нюанса, в зависимост от ъгъла и осветлението. На други пазари ще присъстват и други цветове, но във всички случаи рамката около екрана ще е черна.

Основните елементи за управление са останали по местата си. От компанията все пак се вслушаха в желанията на потребителите и в топ-смартфоните (дори и в последните модели) вече бутонът за извикване на Bixby може да бъде предназначен за други команди. По-рано за тази цел трябваше да се прибегне до страничен софтуер, но следващите актуализации коригираха този проблем. Но най-много ми харесва, че S10+ остава един от малкото флагмани, които не се отрича от класическия конектор за слушалки. При това, степента на защита от влага и прах също не се е променила — IP68.

Въпреки леките промени в дизайна, усещането за новост от устройството липсва – всичко в смартфона изглежда чудесно, а сериозни недостатъци по сглобката и монтажа не открихме (ако не поглеждаме към асиметричното разположение на конекторите в долния край). Но тези, които чакаха някакви значителни промени по дизайна на този модел ще останат разочаровани.

Дисплей

Samsung Galaxy S10+ е оборудван със SuperAMOLED дисплей, чийто диагонал е 6.4″, а максималната му резолюция – 3040 х 1440 пиксела. В настройките можете да я променяте на 2280 х 1080 (FullHD+) или 1520 x 720 (HD+).

Екранът почти не губи яркостта си при силни отклонения в ъгъла, а сивият градиент е налице.

Сензорът поддържа до 10 едновременни натискания, а в режим на настройки по подразбиране, цветовата температура е леко завишена.

Екранът е може би основното конкурентно предимство на смартфона. Той използва нов тип дисплей, наречен Dynamic AMOLED. И работата не е в това, че сега той е по-ярък (с 14% е по-ярък от Galaxy S9) или по-безопасен за очите (според производителя е станало възможно да се намали вредното синьо сияние с 42%). Това всъщност е нов дисплей и разликата с Galaxy Note 9 се вижда с просто око.

В директно сравнение с Galaxy S10 +, веднага се забелязват дефектите в изображението, които по-рано на Note 9 не бяха забелязани. Погледнете отблизо тези две картинки (за съжаление, снимката предава този ефект много зле):

Екранът на Galaxy S10 + отлично изобразява цветовете на задния план, всички преходи са много гладки и меки, а на Note 9 можем да наблюдаваме градацията на цветовете, артефактите (дисплея не може да изобразява плавните преходи в цветовете). Яркостта на дисплея на S10 + е забележимо по-висока от тази на Note9.

Бих искал също така да приведа цитат от най-авторитетния ресурс в света, ангажиран с професионалните тестове на дисплеи за смартфони – DisplayMates :

С всяка година, екраните стават все по-добри и Galaxy S10 за пореден път многократно вдигна летвата за качеството … Екранът на устройството демонстрира рекордни показатели за много параметри, включително и Абсолютно цветопредаване на ниво 0.4 JNCD, което е визуално неразличимо от идеалното. Това е най-точният по предаване на цвета дисплей, който някога сме тествали … За всички тестове, Galaxy S10 получи оценка от много добро до изключително”.

Екранът на Galaxy S10 + заема почти цялата предна повърхност на смартфона. Този ефект можеше да се постигне, благодарение на малкия отвор в екрана, където е поместена двойната камера.

В живота, този отвор не просто не е досаден, а той дори придава на смартфона футуристичен вид. В края на краищата, никой досега не е виждал нещо подобно. Направете например сравнение с “челото” на iPhone XS и ще забележите естетическата разлика в двете технологии.

При обичайна употреба на смартфона, отворът е едва забележим (той или се „губи“ на фона на тапета, или просто е разположен в лентата на състоянието и не се припокрива с основното съдържание):

При гледане на видео той отново заема твърде малка част от екрана (където понякога се намира логото на телевизионните канал или филмовото студио):

Автономност и производителност

Автономията е другата добра причина да замените Galaxy S8 / S9 с новия флагман. Само ще кажем, че е доста трудно да изтощите батерията на Galaxy S10 + за един ден, дори и да сте взискателен потребител.

Ето какво направихме, опитвайки се да разредим смартфона за 1 ден:

  • Слушане на музика чрез Bluetooth почти 6 часа
  • 1 час и 30 минути играене на игри (PUBG при максимални настройки, Clash Royal)
  • Гледане на видео в YouTube в рамките на 1 час и 40 минути
  • 20 минути разговори по телефона
  • Времето за работа на екрана беше 6 часа и 30 минути

В този режим, батерията издържа 23 часа.

Времето за зареждане на смартфона изглежда в следния вид:

  • 20:00 — 1%
  • 20:40 — 60%
  • 20:55 — 80%
  • 21:10 — 90%
  • 21:30 — 100%

По този начин, от нула до 100%, Galaxy S10 Plus чрез зарядното устройство от комплекта се зарежда за за час и половина.

Що се отнася до производителността – разговорът за това отдавна е загубил всяко значение. Производителността на всеки съвременен флагман е в излишък. Няма игра, която да работи със забележими забавяния при максимални настройки на Galaxy S10 Plus. Всичко е изключително бързо и плавно.

Понякога смартфонът може да се нагрее доста забележимо (става дума за версията с процесора Exynos). Например, ако смартфона е свързан към зарядното по време на видеоповикване по Viber, след няколко минути, температурата достига много високи стойности (става неудобно да държите смартфона в ръцете си).

В ежедневната работа (камера, четене, интернет, гледане на клипове, игри), смартфонът става леко топъл, но без усещане за дискомфорт.

Работата на интерфейса също не повдига въпроси. Ако сте загрижени за дългосрочната перспектива – Note 9 и в момента работи толкова бързо и гладко, както и в първия ден след покупката. Ето защо едва ли може да се очакват проблеми с S10 в бъдеще.

Скенер за пръстови отпечатъци

Както вероятно вече знаете, Galaxy S10 се превърна в първия смартфон в света с поддръжка на ултразвуков сензор за пръстови отпечатъци. Всичко, което се случи преди, беше само компромис, тъй като оптичните сензори имат твърде много недостатъци. Мокрите пръсти, студа или топлината, драскотините по екрана – това са причините, поради които вашият пръстов отпечатък няма да бъде разпознат.

След като изпробвахме работата на скенера на Galaxy S10, настъпи леко объркване, защото очаквахме много по-добър резултат. Но буквално още в първия ден от използването на смартфона, от въздуха “долетя” актуализация и тя наистина подобри разпознаването на пръстовите отпечатъци. Въпреки, че скоростта за сработване все още не е достигнала нивото на Galaxy S9 / Note 9, удобството от новото решение е по-високо и всичко изглежда фантастично:

Достатъчни са няколко дни, за да свикнете с новия подекранен скенер. На мен лично много ми хареса тази иновация (за разлика от оптичния скенер в Xiaomi Mi 8 Pro).

Но не мога да нарека работата на скенера перфектна. Ако при „класическите“ скенери (в Galaxy S9), устройството се отключва от първия път в 99% от случаите, то тогава, ултразвуковият скенер при новият S10 в моя случай, сработваше 8 от 10 пъти. Технологията е еднозначно обещаваща (за разлика от оптичните сензори) и със сигурност ще се подобри с времето. Каквото и да си говорим, към днешна дата, това е най-добрият скенер, вграден в екрана.

Обратно зареждане

Същността на тази технология е следната. Спуснете панела за уведомленията в горната част на екрана на Galaxy S10 и включете режима за обратно зареждане. След това, обърнете смартфона и поставете върху него друго устройство, което поддържа безжично зареждане

За 20 минути, смарт-часовникът Samsung Galaxy Watch се зареди с 10%, при това, самия смартфон загуби само 5% от заряда си.

За 20 минути, смартфона Galaxy Note 9 се зареди с 8%, а Galaxy S10 изгуби 18% от заряда си.

Във всеки случай, тази технология е в състояние да подобри опита при използване на такива устройства, като Bluetooth слушалки или умен-часовник. Защото вече е достатъчен един смартфон и заряд в него, за да не останете на пътя без слушалки или умен часовник!

Звук

До момента, Galaxy Note 9 имаше външни стерео-високоговорители, които възпроизвеждаха звука невероятно добре. Но в Galaxy S10, качеството на звука е още по-добро! Устройството възпроизвежда звука забележимо по-силно от Note 9 или S9. В този случай, няма изкривяване при максимална сила на звука, а самия той е кристално чист и ниските честоти се чуват доста ясно (разбира се, доколкото това е възможно за такива малки говорители).

В допълнение, слушалките от комплекта имат невероятно качество и могат да се конкурират с други слушалки (поне в диапазона до $ 150).

Софтуер

Смартфонът работи под управлението на Android 9 с обвивката Samsung One UI във версия 1.1. Въпреки някои недостатъци, интерфейсът на смартфона е станал по-приятен. Забавното е, че от кутията, размерът на всички икони и шрифтове просто е огромен и неудобен за 99% от потребителите. Но именно такъв интерфейс ще видят всички потенциални купувачи в магазините, а някои дори и ще ги използват в ежедневието, без да се досещат, че това лесно може да се настрои.

Сред приятните особености може да се отбележи Нощния режим. Той се поддържа далеч не от всички приложения (дори и фирмените), но въпреки това, може да се удължи времето за работа на смартфона с едно зареждане (белият фон се заменя с черен при панела за известията, настройките, менюто, телефона, съобщенията и други части, които силно пестят разхода от батерията в AMOLED-екраните).

Bixby, за съжаление, все още не поддържа български език, но въпреки това, отделния бутон за извикването на този гласов асистент все още присъства върху корпуса на Galaxy S10. Радостната новина е, че сега този бутон може да се пренастройва за стартирането на всяко друго приложение или задача (а може и изобщо да го изключите). За целта, трябва да отидете в Настройките на смартфона > Разширени функции > Бутон Bixby.

Въпреки, че обвивката Samsung One UI заедно с Android 9 е достъпна и в предишните флагмани (към момента в Galaxy S9 и Galaxy Note 9), в този смартфон са налице ексклузивни функции, като например Използване на устройства. Аналогичната функция, наречена Екранно време, бе представена и в последната версия на iOS от Apple. Смартфонът събира подробна статистика за това, как използвате устройство, колко често го отключвате, кои приложения използвате най-дълго време и т.н.

Освен това, тук може да се задават ограничения на използването на програмите (ако имате проблеми със самоконтрола и не можете, например самостоятелно на всеки половин час да си проверявате Facebook-а). Ако планираното време приключи, иконата на приложението ще стане черно-бяла и стартирането му ще е невъзможно.

Камера

Общият брой на камерите в Galaxy S10+ е 5. 3 от тях са разположени на задния капак, включително и основната 12 мегапикселова двойна Dual Pixel камера с променлива апертура f / 1.5 и f / 2.4. Налична е 12-мегапикселова f / 2.4 камера с телеобектив с 2-x оптично увеличение и 16 мегапикселова f / 2.2 с ултра-широкоъгълна камера и видимост на 123 градуса.

Предната камера е двойна и е 10-мегапикселова Dual Pixel f/1.8 и 8-мегапикселова f/2.2 за анализ на дълбочината на изображението.

При основния модул, детайлите се получават отлично, а относно баланса на бялото, също няма оплаквания. Другите два фотомодула предлагат значително разширение на арсенала. Забавното в случая е, че балансът на бялото много точно се синхронизира между камерите, което рядко се среща в смартфоните с подобна конфигурация.

При заснемане в трудни условия, вместо телеобектива, смартфонът е принуден да използва стандартния – той има повече светосила. Приближението в такъв случай се постига чрез цифровото увеличение. А принудителното използване на телеобектива в автоматичен режим при недостатъчно осветеност практически е нереално.

Снимките от предната камера по качество, почти не се различават от тези, направени със задната, но тук има един основен недостатък и той се изразява в неспособността на обектива правилно да се справя с отсрещно постъпващата светлина. Например, ако снимате срещу прозореца, тогава се появява отблясък, развалящ цялата контрастност на снимката. Предполага се, че това е свързано със стъклото Gorilla Glass 6 и/или неговата форма. Нещо подобно можем да видим и при Google Pixel от първото поколение.

Смартфонът поддържа заснемането на видео в 4К резолюция не само със задната камера, но и с предната. Освен кодека h.264, тук се поддържа и HEVC. Също така има възможност и за запис с профила HDR10+.

Заключение

Смартфонът, както се очакваше, е ясно насочен към доминиране в горния ценови сегмент и по-специално, над продуктите на Apple и както се вижда, това се получава. В същото време, американската компания се движи с доста скромни стъпки и след представянето на iPhone X тя още ги забави, а Samsung видя удобен момент да я удари по всички фронтове.

На нас ни беше представена разширена продуктова гама от модели, даващи възможност да изберем модификация с достатъчно количество RAM памет, предлагане на всички необходими комбинации от фотомодули и дори беше вместена технология за безжично зареждане без кабели.

Обратната страна на тези подобрения – това е цената. Тя е доста висока и в конкуренцията си с Apple, Samsung са решили да се съревновават и в този аспект.

Положителни черти:

  • Три наистина полезни задни фотомодула;
  • Защита от влага и прах;
  • Висококачествени стерео говорители;
  • Поддръжка на две sim-карти и карта памет;
  • Разширени възможности на ОС;
  • Бързо безжично зареждане и обратно отдаване на енергия;
  • 3.5 мм жак за слушалки.

Отрицателни черти

  • Цената е по-висока, отколкото беше по-рано;
  • Отключването с лице е несигурно (чакаме обновления);
  • Стабилността на работата е по-ниска в сравнение с миналогодишните модели (в игрите).