Samsung обяви намерението си да подобри екоустойчивостта на опаковките на своите продукти, заменяйки пластмасата с материали, които са по-щадящи за околната среда. Започвайки от първата половина на 2019 г., всички телефони, таблети и домакински електроуреди ще имат нова опаковка и кутии, изработени от екоматериали.

Друг ход в посока на зелената политика на Samsung е дизайнът на зарядните устройства за телефони. Те вече ще имат матирано покритие, а не лъскаво, като по този начин се премахва нуждата от прозрачно защитно фолио, което не се рециклира.

Според Samsung, трансформацията е получила зелена светлина и компанията е напълно отдадена на нея, дори ако това означава по-големи разходи за нея.

Докато Samsung ще се отърве от защитните пластмаси при телефоните си, в други продукти на гиганта те ще бъдат заменени от биоразграждащи се материали като биопластмаси и захарна тръстика. До 2020 г. Samsung възнамерява да премине и към хартия само със сертификат за защита на околната среда. А към 2030 г. южнокорейската компания се надява да е използвала 500 хиляди тона рециклирани пластмаси и да е събрала 7.5 милиона тона продукти, които вече не се използват.

Макар в последно време да се спекулира доста с лъжата, наречена „глобално затопляне“, и тя да се използва преди всичко като политически инструмент, хубаво е, че производител от ранга на Samsung преминава към реални видими мерки, които ще се усетят на микрониво.