Служителите на Microsoft, които се противопоставят на договора за HoloLens с американската армия, няма да получат много отстъпки от ръководството на тяхната компания. Главният изпълнителен директор Сатя Надела защити сделката в интервю за CNN, като твърди, че Microsoft е взела „принципно решение“ да не отрича технологиите на „институции, които сме избрали в демокрации, за да защитим свободите, на които се радваме“. Шефът също така твърди, че Microsoft е „много прозрачна“ при осигуряването на договора и ще „продължи да поддържа този диалог“ с персонала си.

Договорът от 479 млн. долара ще предостави на военните HoloLens с цел да подпомогне прототипа на система за увеличена реалност за армията, както в обучение, така и на фронта. Това би осигурило осведоменост на бойното поле и би могло да помогне на медиците да съберат важни здравни данни и да общуват с лекарите. Microsoft и армията представиха HoloLens като потенциално животоспасяващ инструмент, но възразяващите твърдят, че превръщането на мирните технологии в оръжие, подобно на игра, отделя войниците от действителността на войната.

Това не е първият път, в който работниците на Microsoft протестират срещу участието на компанията в някои правителствени проекти. Миналата година тя стана обект на противоречие, след като служители откриха пост, показващ, че екипът на облачната платформа Azure е „горд“ да работи в подкрепа на имиграционните власти. Отговорът на Надела обаче не беше съвсем същият. Докато Надела недвусмислено защити договора за HoloLens, компанията оправда участието си в тогавашния проект, като отбелязва, че нейната технология не се използва за по-спорните практики на агенцията. Така изглежда, че Microsoft не е готова да даде на правителството на САЩ тотален картбланш – просто гигантът не вярва, че използването на HoloLens от армията е проблематично.