Космическият кораб Solar Orbiter, използвайки своите инструменти, регистрира появата от обратната страна на Слънцето на най-мощното изригване в настоящия слънчев цикъл, започнал през 2019 г.

Учени от Европейската космическа агенция анализираха данните, получени от сондата Solar Orbiter, която изучава Слънцето, и установиха, че на 23 юли на нашата звезда е станало най-мощното изригване от клас X14 за последните 5 години. Това освобождаване на радиация и енергия също беше придружено от голямо изхвърляне на коронална маса. Но това изригване се случи от другата страна на Слънцето, тоест тази, която не беше обърната към Земята, и следователно нямаше отрицателни последици за нашата планета, пише Space.

Учените казват, че това е най-силното слънчево изригване от 2019 г., когато започна настоящият 25-и цикъл на слънчева активност. Досега най-силното слънчево изригване от всички известни остава изригването от клас X45, което се случи на Слънцето през 2003 г.

Изригванията от клас X могат да причинят дълготрайни слънчеви бури, които могат да доведат до глобално прекъсване на енергийните системи на Земята, както и прекъсване на радиокомуникациите. Но това се случва, когато радиацията е насочена към нашата планета. Този път жителите на Земята имаха късмет, защото от другата страна на Слънцето се случи изригване от клас X14.

Клас X е на върха на скалата за класификация на слънчевите изригвания и е 10 пъти по-мощен от клас M, който е втори в списъка. Следват изригвания от клас C, B и A, които не са толкова опасни за Земята. Всеки клас има цифрово обозначение от 1 до 10, което показва приблизителната мощност на изригването. Но клас X няма такива ограничения и следователно светкавиците от този тип могат да имат числа от 1 до безкрайност.

Според учените най-мощните експлозивни събития от обратната страна на Слънцето през последните 5 години са изригване от клас X12 (настъпило на 20 май 2024 г.) и изригване от клас X10 (настъпило на 17 юли 2023 г.). Що се отнася до най-мощното изригване, насочено към Земята през същия период, то се случи на 14 май тази година и беше изригване от клас X8.9.

Новото изригване от клас X14 беше придружено от мощно изхвърляне на коронална маса или поток от плазма, който излетя в космоса и удари Земята. Ако нашата планета беше на линията на удара, щеше да възникне една от най-мощните геомагнитни бури. Учените смятат, че това би довело до мащабни прекъсвания на електрозахранването на цялата планета.

Като се има предвид, че Слънцето непрекъснато се върти около оста си, през следващите седмици регионът на слънчевите петна, който създаде изригването X14, ще бъде насочен към Земята. Затова астрономите продължават да го наблюдават, защото може да се случи същото или дори по-мощно изригване на Слънцето. И в този случай може да представлява голяма заплаха за Земята.

Снимка: Helioviewer.org