Призракът на обратната дискриминация надигна грозната си глава в кадровата политика на Google. Интернет гигантът разкри, че през 2018 г. е плащал по-малко на мъже, отколкото на жени, изпълняващи сходни длъжности. Най-голяма е разликата при софтуерните инженери от четвърто ниво, където мъжете получават значително по-малки компенсации.

Следвайки резултатите от годишното си проучване за равенството на заплатите, Google е предоставил на 10 677 служители 9,7 милиона долара като допълнителна компенсация. Не е ясно колко мъже получават увеличение на заплатите си. Цифрите нараснаха значително от миналата година, когато Google плати 270 000 долара, за да намали разликата в заплатите за 228 работници.

Като част от проучването Google търси несъответствия в заплащането при оферти за нови служители. Това съставлява 49% от общите разходи за корекция на възнагражденията.

Google също признава, че коригирането на заплащането директно е само част от проблема.

„Тъй като изравняването, рейтингите за ефективност и заплащането се влияя от повишенията, тази година ние извършваме цялостен преглед на тези процеси, за да сме сигурни, че резултатите са справедливи и справедливи за всички служители“, казва Лорън Барбато, водещ анализатор за справедливост на заплащането и анализ на хората, в блог пост.

Google е изправен пред редица обвинения за разликата в заплащането на половете. През 2017 г. гигантът се сблъска с Департамента по труда относно данните за разликата в заплащането и се бори със съдебно дело за дискриминация при заплатите. През ноември хиляди служители излязоха да протестират срещу заплащането и неравенството по отношение на възможностите, както и заради слуха за изплащане на 90 милиона долара на бившия Android ръководител Анди Рубин. Той напуснал компанията на фона на обвинения в сексуално посегателство. Работниците също използваха възможността да критикуват принудителния арбитраж по случаи на тормоз и дискриминация.

Разбира се, основният проблем се крие не другаде, а в криворазбраните призиви, които бъркат социалното и икономическо равенство. Не полът, а образованието, опитът и уменията трябва да са водещи, когато става въпрос за повишения и заплащане.