Amazon ще използва електрическа жилетка, за да подобри безопасността на работниците, когато те се занимават с автоматизирани системи и роботи в складовете на гиганта. Robotic Tech Vest, която всъщност е само чифт тиранти, свързани с колан, сигнализира на роботите, че човек влиза в пространството около тях, за да се избегнат всякакви сблъсъци.

Начинът, по който така наречените жилетки на Amazon Robotics работят, е като се въоръжат човешки работници със сензори, които могат да комуникират с роботизирани системи. Понякога човек трябва да влезе в зона, в която предимно работят автоматизирани машини, за да извършва поддръжка или да взема предмети, които са паднали на пода. С жилетката, роботите могат да открият човешкото присъствие и да коригират поведението си. Ботовете ще се забавят и ще се отдалечат от хората, позволявайки на работата да продължи, а не да трябва да се изключи операцията изцяло за нещо дребно.

Решението на Amazon за носими сензори идва само един месец след злополука с робот в един от складовете на компанията, което доведе до хоспитализация на 24 работници. Докладите по онова време показват, че един от роботите на Amazon е успял да пробие кутийка с репелент за мечки и да изпръска спрея вътре в склада. Повече от 50 работници бяха засегнати от инцидента.

Тъй като сътрудничеството между хората и роботите става все по-често срещано явление, добра идея е да се възприеме по-безопасен, отколкото непредпазлив подход към работата с тези големи метални машини.

Amazon отбелязва, че тестовете с жилетката имат „огромен успех“, като „повече от един милион уникални активации“ са били записани със системите, които е използвала досега.