Затворници от бъдещето ще могат да излежат присъдата си за няколко минути, като им поставят имплант, който зарежда мозъка им със изкуствени спомени, пораждайки дори емоции.

Странната и зловеща концепция представя престъпници, свързани към приспособления, подобни на тези виртуална реалност, заедно с поставения мозъчен чип, който им позволява да изпитат скръбта на семейството на жертвата чрез спомени, генерирани от Изкуствен интелект.

Създателите твърдят, че идеята, известна като Cognify, ще предостави на нарушителите програма за бърза рехабилитация на осъдените, вместо да прекарват години зад решетките.

Ярките спомени ще заблуждават съзнанието им, че времето тече по-бавно отколкото в реалния живот, така че години, наситени с преживявания и емоции, да се усещат в рамките на минути.

Процесът включва осъдените да се подложат на мозъчно сканиране, което очертава техните невронни пътища, така че лекарите да могат да се насочат към определени части на мозъка.

Биотехнологът Хашем Ал-Гайли, който ръководи проекта, казва: „След като се идентифицират целевите области на мозъка, Cognify се поставя около главата на затворника. След това интензивността и типът на изкуствените спомени се коригират в зависимост от престъплението. Синтетичните спомени се персонализират в зависимост от извършеното престъпление и уникалната структура на мозъка и психологическия профил на индивида. Изкуствените спомени, имплантирани от Cognify, ще бъдат безпроблемно включени в съществуващите невронни мрежи на мозъка, предотвратявайки когнитивен дисонанс и гарантирайки, че субектът преживява спомените така, сякаш са истински.“

В зависимост от сериозността на престъплението на лицето и неговата присъда, спомените могат да бъдат съобразени с рехабилитационните нужди на всеки.

Тези спомени може да обхващат редица престъпления, включително домашно насилие, престъпления от омраза, дискриминация, присвояване, търговия с вътрешна информация, кражба и измама, твърди Cognify.

Те ще бъдат безпроблемно включени в съществуващата невронна мрежа на мозъка на човека, така че да се чувства, че спомена е реален и принадлежи на него.

„Насилниците могат да изпитат спомени, които са предназначени да предизвикат съпричастност и разкаяние, виждайки престъплението си от гледната точка на жертвата си и усещайки болката и страданието им от първа ръка“, обясни Хашем.

„Някои спомени са предназначени да предизвикат последствия и травми, симулирайки дългосрочните последици от насилствени действия, като скръбта на семейството на жертвата или физическата и емоционална травма, понесена от жертвата.

Чрез по-бързото рехабилитиране на нарушителите, Cognify може да им позволи да се реинтегрират в обществото по-рано и да допринесат за работната сила."

Създателите се надяват, че идеята може да революционизира наказателноправната система и да намали претъпканите затвори, както и разходите за данъкоплатеца.

"Черното огледало"

Потребителите на социалните мрежи споделят шока си представената технология. Те дори откриват препратка в един от сюжетите, представени в технологичната антиутопия "Черното огледало".

В една от сериите се разказваше именно за затворник, излежаващ присъда в съзнанието си.

Превод: GlasNews.bg 

 

Снимки: SWNS