Изследователи от Медицинското училище във Вашингтонския университет съобщават за нов вариант, чрез който коронавирусът навлиза в човешките клетки. Според тях той не се нуждае от посредничеството на ангиотензин-конвертиращи ензими - АСЕ2 рецептори.

Както се съобщава на уебсайта на институцията, откритието демонстрира способността на вируса бавно и неочаквано да мутира, откривайки нови начини за навлизане в човешкото тяло.

Учените обясняват, че в изследването са използвани човешки бели дробове, включително пациенти с рак, на които липсва ACE2. Най-често се използват бъбреците на приматите, но този път проучването било по-точно. Оказва се, че клетките се заразяват също и с вирус, изкуствено отглеждан в лаборатория.

Според тях коронавирусът изпитва "селективен натиск", поради което непрекъснато търси нови начини за заобикаляне на старата схема, което изследователите наричат ​​плашещо явление.
 
В същото време не е ясно дали той е в състояние да мутира в реални, а не лабораторни условия. Поради което сега търсят алтернативен рецептор, който вирусът използва, за да влезе в клетките.
 
Учените стигнаха до заключението, че мутацията E484D S остава податлива на антитела, които се произвеждат при ваксинирани пациенти, но техният серум не е толкова устойчив на вируса.