Най-известният астероид убиец на Земята идва от външните части на Слънчевата система , съобщават изследователи.

Преди около 66 милиона години астероид удря Земята - в морето, точно до мексиканския полуостров Юкатан, образувайки кратера Чиксулуб. Това мощно въздействие може да е предизвикало масовото изчезване на Земята, убивайки повече от 60 процента от видовете на планетата, включително всички динозаври, различни от птиците. Ударът оставил геохимични пръстови отпечатъци, като например повишени нива на елемента иридий, в тънък слой скала, открит в множество страни по света.

Сега новите химични анализи на тези скални слоеве, които маркират границата между периодите Креда и Палеоген, помагат да се създаде профил на астероида убиец.

Геохимикът Марио Фишер-Гьоде от университета в Кьолн в Германия и колегите му измерват пет изотопа или форми на рутений в скалните слоеве, както и в пет ударни кратера, възникнали преди между 36 милиона и 470 милиона години и на Земята.

Рутеният, подобно на иридия, е елемент от платиновата група, рядък в земната кора, но изобилен в астероидите и други космически скали. Относителното изобилие от рутениеви изотопи обаче варира сред космическите обекти в зависимост от това къде произхождат.

Екипът откри, че рутениевите подписи в скалите са неразличими едни от други, свързвайки ги всички с едно и също събитие. И това събитие определено е извънземно, а не от пепел, дължащ се на интензивни вулканични изригвания , които също са замесени в гибелта на динозаврите.

Повечето метеорити, намерени на Земята, са каменисти или силикатни астероиди, произхождащи от близкия астероиден пояс между Марс и Юпитер. Но астероидът, оформил Чиксулуб, е въглероден, произхождащ от външните части на Слънчевата система, от древен астероиден пояс отвъд Юпитер.