Океанът покрива повече от 70% от повърхността на планетата и е дом на някои от най-странните, а понякога и най-опасните същества в света. Сега учените откриха, че морско създание, което прилича на медуза с пипала, изглежда може да живее вечно и да причинява заразна форма на рак.

Правителствени учени във Франция изучават "кафяви хидри", кръстени на езерни чудовища от гръцкия мит, и сега се опасяват, че техните "заразни ракови заболявания" могат да имат "драматични екологични последици", ако на създанията бъде позволено да се разпространят в дивата природа, пише Daily Mail.

Преди този анализ биолозите и изследователите на рака вярваха, че инфекциозният рак на кафявата хидра може да възникне само от рядка „перфектна буря“ на свойствата на гостоприемника и раковите клетки. Но нови открития от изследване на френската национална изследователска агенция le Centre national de la recherche scientifique (CNRS) показват, че заразните ракови заболявания могат да възникнат просто от прехранване.

Въпреки че туморите са се развили само в лабораторни условия, феноменът като цяло почти е довел до изчезването на тасманийските дяволи край бреговете на Австралия през последното десетилетие. Сега учените се опасяват, че замърсяването на планетата може да причинява по-голямо разнообразие от ракови заболявания. Освен това изследователите все още не знаят дали подобни форми на болестта могат да засегнат хората.

Според автора на изследването, еволюционния еколог Софи Тисо, основният проблем е, че човешката дейност може несъзнателно да създаде условия, благоприятни за разпространението на тези видове рак.

По време на експеримента учените хранят лабораторни колонии от кафява хидра (Hydra oligactis) и ларви на скариди (Artemia salina) - това се поддържа както за контролната, така и за експерименталната група. Според полеви наръчник от Департамента за опазване на Мисури, хидрите понякога могат да нараснат до големи размери и когато това се случи в люпилни за риба, кафявите хидри могат да представляват сериозна заплаха за новоизлюпените малки риби и малки скариди.

хидра раков туморЦял екран
Снимка: Sophie Tissot

Обърнете внимание, че преди това кафявата хидра привлече вниманието на биолози, изучаващи сладководни екосистеми. Причината беше привидно безкрайната продължителност на живота на това мистериозно морско създание. Наблюденията показват, че кафявите хидри не само се противопоставят на стареенето, но и могат да регенерират увредените си части.

Тисо и екипът откриха също, че инфекциозните ракови заболявания, причинени от кафяви хидри, често са „крехки“ и могат да преминат в ремисия, ако учените хранят по-малко морските създания.

Авторите на изследването и други биолози, изучаващи ракови заболявания, пренасяни от вектори, се надяват да използват бързия жизнен цикъл на Hydra, за да разберат по-добре тяхното поведение в лабораторията. Кафявата хидра има голям потенциал за революционни изследвания на рака, според биолога Майкъл Мецгер, който изучава еволюцията на рака в Тихоокеанския северозападен изследователски институт в Сиатъл. Ученият вярва, че можем да научим много за фундаменталните аспекти на биологията на рака от тези морски обитатели.

В експеримента екипът успя да индуцира рак в техните експериментални групи кафява хидра за по-малко от два месеца и проследи малкия хищник между четири до пет поколения, за да наблюдава предаването на инфекциозни тумори.

Авторите на изследването смятат, че именно „инфекциозният“ тумор е най-вероятното обяснение защо следващите поколения хидри придобиват туморите на родителите си. Според Тисо, ако това откритие бъде потвърдено в бъдеще, ще бъде важно да се вземат предвид тези аспекти при изучаването на екосистеми, които са били унищожени поради човешка дейност.

В същото време учените казват, че все още е твърде рано да се каже какво могат да означават подобни открития за векторно пренасяните ракови заболявания на кафявата хидра за хората и техните форми на заболяването.