Най-старият човек в света живее в Япония: потвърдената възраст на Томико Итоока е 116 години и 156 дни. Учените обаче твърдят, че продължителността на живота може да бъде много по-голяма.

Според Британската служба за национална статистика средната продължителност на живота на мъжете е 74,8 години, а на жените 80,2 години. Външни фактори като диета и упражнения оказват влияние върху продължителността на живота.

Изследователи от сингапурската биотехнологична компания Gero и Roswell Park Comprehensive Cancer Center в Бъфало, Ню Йорк, изследваха способността на тялото да възстановява и да се бори с болестите, пише британският таблоид Daily Star.

През 2100 г. хората ще могат да живеят повече от 100 години.Цял екран
През 2100 г. хората ще могат да живеят повече от 100 години

Учените набират хиляди доброволци и разглеждат няколко фактора, включително възраст, заболяване и начин на живот. Като цяло човешкото тяло върши отлична работа да се бори с болестите и инфекциите, но с напредването на възрастта това става все по-трудно. Между 120 и 150 години тази способност напълно изчезва: ако тялото се разболее, няма да има шанс да оцелее.

Човешкото тяло може да се справи с болести и инфекции до 120 годиниЦял екран
Човешкото тяло може да се справи с болести и инфекции до 120 години

Френската суперстолетница Жана Калман почина на 122-годишна възраст през 1997 г. Според гореспоменатата теория причината за смъртта й може да е неспособността на тялото да се възстанови.

Учените предполагат, че до 2100 г. най-възрастният човек ще живее по-дълго, тъй като здравеопазването и фармацевтиката напредват. Разбирането на обществото за стойността на здравословния начин на живот също нараства.

„В момента се тестват лекарства, които могат да удължат живота на хората до 200 години, но не очаквайте, че лекарствата скоро ще бъдат публично достъпни“, казват изследователите.