Има много доказателства, които предполагат, че трябва да помислите два пъти, преди да пиете сладки напитки всеки ден, предупреждава д-р Полин Емет, старши научен сътрудник в университета в Бристол.

Възрастните жени, които пият поне една подсладена напитка на ден, имат „значително по-висок“ риск от развитие на рак на черния дроб и смърт от хронично чернодробно заболяване, според проучване, публикувано във вторник, 8 август, в медицинското списание JAMA.

Проучването e установило, че жените в постменопауза, които пият дори една подсладена безалкохолна или плодова напитка на ден, са имали 1,75 пъти по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с рак на черния дроб и 2 пъти по-голяма вероятност да умрат от хронично чернодробно заболяване .5 пъти по-висока в сравнение с тези, които пият три или по-малко такива напитки на месец.

„Има много доказателства, които предполагат, че трябва да помислите два пъти, преди да пиете сладки напитки всеки ден“, отбелязва д-р Полин Емет, старши изследовател в университета в Бристол.

Проучването на Харвардското медицинско училище включва приблизително 100 000 американски жени на възраст 50-79 години и ги проследява в продължение на около 20 години.

Според статистиката около 65% от възрастните американци пият напитки, съдържащи захар всеки ден, но само около 7% от участниците в проучването са консумирали тези напитки всеки ден. Повече от 13% пият напитки с изкуствени подсладители всеки ден.

В резултат на това за 20 години 207 жени са развили рак на черния дроб, а 148 са починали от хронично чернодробно заболяване.

Авторите на изследването заключават, че жените, които пият изкуствено подсладени напитки, нямат толкова висок риск от развитие на чернодробни проблеми.

Експертите обаче отбелязват, че тези резултати не показват причинно-следствена връзка и че участниците са били помолени да посочат потребителските си предпочитания само в началото на проучването и за период от три години, но техните предпочитания за 20 години вероятно ще са се променили.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: BDA.org