Скорошно проучване на изследователи от Университета на Калифорния, Ривърсайд (UCR) откри потенциална междупоколенческа връзка между нездравословните диети на бащите и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) при техните дъщери. Такава неочевидна, но опасна за живота на детето връзка може да застраши милиони бъдещи деца.

Проучването, публикувано в списанието JCI Insight, е уникално по отношение на фокуса си върху приноса на бащата към здравето на потомството, област, исторически засенчена от изследванията за влиянието на майката, пише ScienceDaily.

Сърдечно-съдовите заболявания, една от водещите причини за смърт в света, включват различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Само в Съединените щати сърдечните заболявания взеха близо 703 000 живота през 2022 г. Проучването изследва ролята на атеросклерозата, усложнение, при което се натрупва плака в артериите, което може значително да възпрепятства притока на кръв и доставката на кислород до жизненоважни органи.

Чанчен Чжоу, водещ автор на изследването и професор по биомедицински науки в UCR, отбеляза, че разбирането на ролята на спермата на бащата не се ограничава само до генетичен принос. Той отбеляза, че факторите на околната среда като диета и стрес могат да променят РНК в сперматозоидите, като по този начин повлияят на здравето на следващото поколение. Резултатите от проучването са особено изненадващи, защото са специфични: само потомството на женски пол е с повишен риск от развитие на ССЗ, ако бащите им са били на диета с високо съдържание на холестерол.

За изследването учените са използвали миши модел, при който мъжки мишки са били на диета диета, която води до хиперлипидемия, която е предшественик на сърдечни заболявания и инсулт. След това тези мъже бяха чифтосани с женски, хранени с нормална диета, а потомството им също беше на диета с ниско съдържание на холестерол. Въпреки че женските потомци не са били пряко изложени на вредната диета, те са имали дву- до трикратно увеличение на случаите на атеросклероза, което подчертава значителното въздействие на бащината диета върху здравето на потомството.

Проучването установи също, че малките некодиращи РНК молекули в сперматозоидите, които са критични за генната регулация, са били променени в отговор на диетата с високо съдържание на холестерол. Тези промени може да са повлияли на ранната генна експресия в потомството, което води до наблюдаваното увеличение на риска от ССЗ. Джоу отбеляза, че проучването оспорва традиционния фокус върху майчините фактори в здравето на потомството, като призовава да се обърне повече внимание на наследството по бащина линия, особено във връзка с хронични заболявания като ССЗ.

Проучването е последното в нарастващия набор от доказателства за важността на здравето преди зачеването не само за майките, но и за бащите. Това предполага, че мъжете, които планират да имат деца, трябва да помислят за здравословна диета с ниско съдържание на холестерол, за да сведат до минимум риска от предаване на здравословни проблеми на децата си, особено на дъщерите си.