Кълбовидната мълния е светещ сферичен обект, чийто размер може да варира, обикновено от няколко сантиметра до няколко метра в диаметър. Такива ярки топки се виждат във въздуха по време или след силни гръмотевични бури.

Кълбовидната мълния, за разлика от обикновената мълния, продължава много по-дълго и може да продължи няколко секунди, което прави явлението още по-мистериозно. Този природен феномен е описван от хората от векове, като най-ранното споменаване датира от 12 век. Но въпреки стотиците наблюдения на кълбовидни мълнии, учените все още не могат да разберат природата на това явление. Някои дори твърдят, че това е просто оптична илюзия, пише Discover.

Една от причините за този скептицизъм е липсата на надеждни доказателства. Проблемът е, че кълбовидната мълния се появява изключително рядко, което затруднява изучаването в контролирана среда.

Но напредъкът на технологиите през последните години хвърли светлина върху мистериозния феномен. Така китайски учени успяха да заснемат кълбовидна мълния по време на гръмотевична буря, предоставяйки научна документация за феномена.

Също така беше възможно да се създаде ефект, подобен на кълбовидна мълния, като част от лабораторни експерименти. Те не успяха напълно да възпроизведат кълбовидната мълния, но потвърдиха, че това е физически феномен, а не илюзия.

Причините за кълбовидната мълния също остават неясни. Според една хипотеза кълбовидната мълния възниква, когато обикновена мълния йонизира частици от атмосферни газове или водни пари във въздуха, създавайки съсирек от йонизирана плазма. Сиянието му се вижда отдалеч.

Друга хипотеза предполага, че кълбовидната мълния може да възникне поради изпаряването на материали, които са на повърхността на земята по време на удар от мълния. Изпарените наночастици, привлечени от електрически заряди, образуват светеща топка от плазма. Тъй като те се окисляват доста бавно във въздуха, топката излъчва светлина и топлина.

Повечето доклади показват, че кълбовидната мълния е безвредна, въпреки че може да причини нараняване. Някои свидетели съобщават за леки изгаряния или токови удари след директен контакт с кълбовидна мълния. Други доклади показват, че пожарите са започнали поради този природен феномен.

Но такива инциденти са изключително редки, така че опасността от кълбовидна мълния остава минимална.