Индийският технологичен институт в Манди използва малки програмируеми роботи, за да анализира и разбере поведението на животните при придвижване към домовете им. Изследователите са успели да разберат как някои животни маневрират, за да се върнат у дома след ден на хранене и лов.

Гълъбите и няколко други животни са известни с изключителните си навигационни умения. В миналото те са били обучавани да предават съобщения на дълги разстояния и успешно да се връщат с отговор до подателя.

Това поведение винаги е вълнувало учените, които изучават различни стратегии, като интегриране на пътя, сигнали от околната среда, визуални ориентири, разположението на звездите и магнитното поле на Земята. Въпреки това факторът случайност в навигацията е тема, която предизвиква голям интерес у учените.

За да разберат тази случайност при животните по време на навигация, учените използват малки роботи, създадени да имитират движенията на тези животни. Роботите се движеха самостоятелно като животни, които търсят храна, и използваха светлината, за да намерят пътя си обратно. Те бяха снабдени със сензори за светлина и движение, които им позволяваха да намират своя „дом“. За един робот (или животно) преориентацията по пътя му се влияе от случайността на околната среда.

Говорител на IIT-Mandi заяви: „Изследователите установиха, че отвъд оптималното ниво на случайност, продължителността на ориентирането в дома остава непроменена. Компютърните симулации допълнително подкрепиха тези констатации, разкривайки, че случайните „нулирания“, при които роботите се преориентират директно към дома, повишават способността им да коригират пътя си.“

За да се уверят, че откритията им са верни, учените провеждат и компютърни симулации, при които роботите имитират животни, и установяват, че преориентацията и случайността работят заедно, за да се върнат животните в „дома“ си в оптимално време.

Д-р Нитин Кумар, асистент в катедрата по физика в IIT Bombay, заяви: „Наблюдението на крайна горна граница на времето за връщане показва, че движението за придвижване по домовете е изначално ефективно. Резултатите ни показаха, че ако животните винаги са наясно с посоката на дома си и винаги коригират курса си, когато се отклоняват от предвидената посока, те със сигурност ще се приберат у дома в рамките на крайно време.“