Странни звуци са чути в различни части на света. 

На различни места хората съобщават за странни, силни звуци, които сякаш идват от небето, пише Iflscience. 

Има места по света, на които звуците се чуват редовно. 

В делтата на Ганг и Бенгалския залив те са известни като Bansal guns (Бансалски оръдия); в Шикоку, Япония, като "ян"; в Белгия като Mistpouffers (силен бумтящ звук, идващ от небето). Често хората ги наричат "небесни земетресения".

Подобни шумове се чуват особено често и близо до езерото Сенека в района на Фингър Лейкс (група от 11 езера) в Ню Йорк. Известни като Seneca Guns (Оръдията на Сенека), звуците са толкова силни, че понякога предизвикват вибрации в сградите и тракания на врати и прозорци, пише Natonal Geographic.

В продължение на стотици години в САЩ се съобщава за неидентифицирани шумове от бум. Понякога те са придружени от земетресения, а понякога не - чути са по време на земетресенията в Ню Мадрид през 1811-1812 г. и до януари 2020 г. Често се описват като „бързащ“ или „търкалящ се“ звук, а понякога се свързват по-скоро с ниски температури, отколкото със земетресения.

Известно е, че силните шумове от блъскане се появяват особено често в близост до езерото Сенека в района на Фингър Лейкс, щата Ню Йорк. Звуците са толкова силни, че понякога дрънчат прозорци и врати, и водят началото си от земетресението в Чарлстън през август 1886 г., когато тези звуци са били чути няколко седмици след събитието и са съвпадали с многобройните вторични трусове.

През 2020 г. учените използваха сеизмични данни от преносимата решетка EarthScope (ESTA), за да се опитат да обяснят шумовете около САЩ, като ги сравниха със сведенията за шумовете от 2013 г. насам.

Екипът от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил прегледал новинарските съобщения от Северна Каролина, където съобщенията за шумове са се появявали сравнително често. Екипът се надява да успее да потвърди шумовете със сеизмо-акустични данни, взети от ESTA. Те не открили никакви събития, които да съвпадат със земетресения, което е доказателство, че е малко вероятно те да са причината.

„Най-общо казано, смятаме, че това е атмосферно явление - не смятаме, че идва от сеизмична активност. Предполагаме, че то се разпространява по-скоро чрез атмосферата, отколкото чрез земята“, казва изследователят Ели Бърд в изявление, видяно от Live Science. 

Вместо това изследователите, които представиха своите открития на годишната среща на Американския геофизичен съюз през 2020 г., се съсредоточиха върху слушането на инфразвук - нискочестотен звук, който не се чува от хората. Те улавят сигнали - с продължителност между 1 и 10 секунди.

Въпреки това не сме много по-близо до обяснението на шумовете, нито до това дали шумовете са причинени от един и същ вид събития около Земята. Много от тях биха могли да бъдат звукови бумове от самолети, които преодоляват звуковата бариера, а не от неизвестни природни причини. Възможните обяснения за други събития варират от усилване на буреносните вълни и цунами в определена посока и запалване на метан, отделян от метанови хидратни пластове, до геомагнитни бури.

Една от обещаващите възможности е болид в горните слоеве на атмосферата - метеорити, предизвикващи звуков бум, при който метеорът остава невидим и не се забелязва, докато не чуем шума, който създава. Засега, докато не бъдат събрани повече данни, шумовете остават неразгадани.