Десетки хиляди войници загинаха или бяха сериозно ранени в битката при Ватерло през 1815 г., но въпреки това на мястото на битката бяха намерени малко човешки останки. В резултат на ново проучване на мястото на известната битка, в която Наполеон претърпя окончателното си поражение, беше открита огромна яма с ампутирани крайници на хора и останки от животни.

Битката при Ватерло, състояла се на 18 юни 1815 г. в днешна Белгия, е останала в историята като края на легендарната военна кариера на Наполеон Бонапарт. Войските на Седмата коалиция на европейските монарси, един от чийто командири е британският херцог Уелингтън, се противопоставят на френската армия.

Битката при ВатерлоЦял екран
Уилям Садлър, "Битката при Ватерло" Снимка: Wikipedia

Общо в битката са участвали над 200 000 войници. Няколко дни след битката Наполеон е заточен на остров Света Елена, където умира шест години по-късно. Но ампутираните останки на войниците, които победиха армията му, останаха в земята. До края на битката при Ватерло приблизително 40 000 войници на Наполеон са били убити, ранени или пленени, а загубите на Седмата коалиция възлизат на приблизително 22 000 войници.

костна битка при ВатерлоЦял екран
Десетки хиляди войници загинаха или бяха сериозно ранени в битката при Ватерло през 1815 г., но въпреки това малко човешки останки бяха открити на мястото на битката Снимка: Gizmodo

И все пак към днешна дата само два пълни скелета са открити на бойното поле. Един от тях беше открит преди 2 години от членове на британската благотворителна организация Waterloo Uncovered край селището Мон Сен Жан в Белгия. Смята се, че мястото е било полева болница за войските на херцога на Уелингтън.

костна битка при ВатерлоЦял екран
Това, което откриха, беше наистина ужасно. Снимка: Gizmodo

През септември тази година членове на организацията, заедно с археолози от университета в Глазгоу, проведоха разкопки на същото място, където преди това беше открит човешки скелет. Това, което откриха, беше наистина ужасно, пише Popular Mechanics.

костна битка при ВатерлоЦял екран
 Снимка: Gizmodo

По време на разкопките беше открито това, което учените нарекоха „кървава яма“, където имаше ампутирани крайници на войници, цял човешки скелет, както и животински кости. Учените смятат, че дупката е изкопана нарочно, за да се съберат ампутирани крайници и мъртви животни, за да не напълни кръвта им полевата болница. Археолозите казват, че историческите записи описват повече от 500 ампутации в полевата болница в деня на битката. Няколко крайника все още носят следи от триона на хирург.

костна битка при ВатерлоЦял екран
Учените смятат, че дупката е изкопана умишлено, за да се съберат ампутирани крайници и мъртви животни. Снимка: Gizmodo

Интересното е, че човешките останки, по-специално пълният скелет, са били отделени от животинските кости чрез своеобразна преграда, направена от чантите на войниците. Що се отнася до животинските кости, учените откриха останките на бик, както и седем коня. Смята се, че три коня са били простреляни в главите.

Според археолозите, те никога не са виждали такова погребение, когато става дума за наполеоновска археология. Учените отбелязват уникалното оформление на ямата, където са разделени останките на хора и животни.