Главата на същество с размерите на кола, което прилича на стоножка, най-накрая беше открита от учени и сложи край на еволюционния пъзел.

Артропод, наречен Arthropleura, е живял в горите по екватора между 346 и 290 милиона години, по време на късния палеозойски период. По това време атмосферата на Земята е била много богата на кислород, така че Arthropleura е нараснала до 2,6 m дължина и е тежала около 45 kg.

„Учените знаят за съществуването на Arthropleura от 18 век, но никой все още не е намерил главата му. Сега успяхме да видим неговите челюсти, очи, което може да ни помогне да определим мястото на това същество в еволюцията“, казва първият автор на изследването от университета Клод Бернар Лион Майкъл Леритие, пише LiveScience.

Arthropleura, насекомоЦял екран
Изкопаема глава на Arthropleura Снимка: Mickaël Lhéritier, Jean Vannier и Alexandra Giupponi

В продължение на десетилетия огромното членестоноги озадачава учените. Тялото на Arthropleura имаше характеристиките на стоножка, но без главата й учените не можаха да свържат създанието със съвременни членестоноги като многоножки и стоножки. Тези две същества може да изглеждат еднакви, но всъщност техните еволюционни пътища са се разделили преди 440 милиона години, много преди да се появи Arthropleura. Ето защо учените се чудеха дали Arthropleura може да бъде класифицирана като многоножка или стоножка.

Учените са открили фосилизираните глави на две млади Arthropleura, чиито вкаменелости са открити в скала в находището за вкаменелости Monceau-les-Mines Lagerstettet във Франция. Компютърната томография разкрива, че създанието има уникални очи със стъбла, които стърчат отстрани на главата му, извити антени и малки челюсти, подобни на тези на стоножка.

Въз основа на получените доказателства учените класифицират Arthropleura като член на семейството на стоножките. Вярно е, че стъблените очи са характеристика, която не се наблюдава нито при многоножките, нито при стоножките.

Учените са смятали, че Arthropleura е сухоземно животно, но стеблените очи обикновено се срещат в полуводни или напълно водни животни, като ракообразни. Но изследователите смятат, че тъй като главата принадлежи на млад екземпляр, очите му може да се променят в зависимост от етапа от живота му. Arthropleura може да е прекарвала повече време във водата, когато е била млада, преди да се избави от очните си стъбла като възрастна.