На Земята има много живи същества, които имат уникални регенеративни способности, по-специално хидри, медузи и морски анемонии. Учените са изследвали генома на морската анемона Nematostella vectensis, опитвайки се да разкрият нейните способности за безсмъртие.

Според проучване, публикувано в списанието Science Advances, учените за първи път са открили възможни мултипотентни стволови клетки в морски анемонии, което може да покаже как тези същества са в състояние успешно да се борят с опустошението на времето, пише Popular Mechanics.

Хората имат добри регенеративни способности: раните зарастват, счупените кости заздравяват, а някои органи могат да се възстановят дори след сериозно нараняване. Но тези способности не са сравними с възможностите на такова морско създание като анемонията от вида Nematostella vectensis. Това е малък коралов полип.

Морските анемонии от този вид живеят по източното и западното крайбрежие на Съединените щати, както и по югоизточното крайбрежие на Великобритания. Морските анемонии са добре известни със способността си да регенерират цялото тяло. Благодарение на тази способност те предизвикват процеса на стареене. Ето защо учените, които изучават начини за борба със стареенето при хората, активно изучават такива морски създания.

Авторите на новото изследване са първите, които идентифицират малки, мултипотентни стволови клетки в морски анемонии, които позволяват на тези същества да останат млади завинаги. При хората стволовите клетки осигуряват ограничена регенерация на специфични клетки в тялото, но при други животни има по-голяма способност за регенериране на цялото тяло.

морска анемонаЦял екран
Морските анемонии са добре известни със способността си да регенерират цялото тяло

Въпреки че учените знаят, че морските анемонии практически не показват признаци на стареене, те не са успели да идентифицират стволовите клетки, които движат тази безкрайна младост, до голяма степен поради изключително малкия им размер.

Учените са използвали нов метод за откриване на тези клетки чрез изучаване на генома на морските обитатели. Според учените те са успели да идентифицират голяма популация от клетки в морските анемонии, които образуват диференцирани клетки, като нервни клетки и жлезисти клетки, и са кандидати за ролята на мултипотентни стволови клетки.

Учените специално са изследвали гени, които не са се променили по време на еволюцията на морската анемона и които са регулаторни протеини, участващи в диференциацията на стволовите клетки, както и в процеса на създаване на зародишни клетки. Учените са открили протеин, който е от съществено значение за образуването на зародишни клетки, както и на соматични клетки, и вероятно се е появил в природата преди около 600 милиона години.

Учените вече разполагат с повече информация, за да проучат по-нататък как морските анемонии могат да се борят с опустошенията на стареенето. По-нататъшни открития могат да бъдат ключът към научните открития в борбата срещу стареенето при хората.