Всеки човек на Земята вероятно е преживявал ситуация, в която е влязъл в стая и след това е забравил защо е влязъл в нея, или се е канел да каже нещо, но е забравил какво е то. Човешкият мозък обикновено балансира безброй мисли и действия, но понякога сякаш се затваря в себе си.

Какво всъщност се случва, когато забравим за какво сме мислили преди малко? За да разберем защо забравяме, първо трябва да разберем как работи нашата памет и да разсеем някои митове за нея.

Според професора по психология от Североизточния университет Сюзан Джани паметта е набор от компоненти, свързани с различни когнитивни процеси, пише Live Science. Важно е да се разбере, че има два различни вида памет: дългосрочна памет и работна памет:

дългосрочните спомени са широка категория, която включва знания, опит и умения, които се съхраняват за дълъг период от време (от няколко часа до цял живот);

работна памет - мига в ума само за няколко секунди или минути наведнъж.

По същество работната памет е като „тефтер за писане на съзнателна мисъл“. Според професора по невронаука от Масачузетския технологичен институт Ърл Милър всяка нова информация, вътрешен диалог или сензорен вход преминава през работната памет. Учените вярват, че някои характеристики на работната памет вероятно обясняват защо забравяме нещата.

Според Милър това се дължи на два фактора:

първо, работната памет има ограничен капацитет;
второ, мозъкът бързо изтрива маловажни неща от работната памет, за да освободи място за нова информация.

Тъй като човешката мощ не е готова за многозадачност, тя всъщност трябва да „жонглира“ с различни мисли, докато работната ни памет се движи между различни идеи. Това изисква съзнателно усилие и внимание, което се контролира от префронталната кора на мозъка, област, свързана със сложно учене, вземане на решения и разсъждения. С прости думи, ако вниманието е фокусирано върху една от тези мисли или сме разсеяни от нещо ново, мозъкът просто губи представа за по-ранните мисли. Ето защо забравяме за какво сме мислили само преди няколко минути.

Изследванията показват, че нашите мозъци са особено предразположени към „изпадане от работната памет“, когато са сънливи или увредени от алкохол или наркотици. Според Милър един от факторите може да е възрастта на човека, тъй като функцията на работната памет достига своя връх през 20-те години и започва да намалява на средна възраст.

Как да запомним защо влязохме в стаята или щяхме да кажем

Учените съветват да не правите много неща едновременно. Според Милър, когато мислите, че правите много неща наведнъж, вие „жонглирате“, което увеличава риска от забравяне.

В същото време, ако мисълта вече ви е убягнала, опитайте се да пресъздадете контекста - това може да ви помогне да си спомните какво сте забравили.