Миналата неделя хората в района на залива Сейнт Франсис в Южна Африка преживяха интересна сутрин: между 8:30 и 9:00 ч. местно време в небето бе забелязана ярка ивица, а някои хора чуха звуков бум и усетиха трус. Първоначално се предполагаше, че това е космически боклук, който се разпада в атмосферата - но учените коригираха първите съобщения. Това е била космическа скала!

„Въз основа на научната оценка инцидентът съответства на скалист астероид с размерите на автомобил, който навлиза в земната атмосфера с много висока скорост. Триенето с атмосферата е създало грандиозно огнено кълбо и е довело до разпадането му по време на полета“, казва в изявление професор Роджър Гибсън от университета „Уитс“.

За последен път това се е случило преди повече от 50 години, като през 1973 г. едно от тях е паднало над Лихтенбург. Вече са открити метеорити от последното събитие, като изследователите молят обществеността да следи за още такива.

„Метеоритите са редки и имат дълбока научна стойност, тъй като ни дават представа за състава и раждането на нашата слънчева система, затова е изключително важно да проследим, проследим и намерим евентуални метеорити, които може да са паднали в нашата страна. Начинът, по който те взаимодействат със земната атмосфера, също е важен, тъй като представляват потенциална заплаха - обясни Гибсън.

Въпреки големината на страната, са известни само 51 метеорита от Южна Африка и само 22 известни падания на метеорити. Изследователите биха се радвали да получат колкото се може повече проби, а и изглежда, че районът на падане е много широк.

„Имаме сведения, че някой е намерил няколко фрагмента от метеорит близо до Киркууд в Източен Кейп, на повече от 100 км от Кейп Сейнт Франсис. Това може да означава, че зоната на падане е изключителна - добави Гибсън.

„Някои хора са чули звуковия му взрив чак до залива Плеттенберг - на над 200 км от Гкберха; други са усетили земни трусове, причинени от звуковия взрив, или действително са видели метеорита. Бихме се радвали да получим информация от всички свидетели на това събитие“, продължава Гибсън.

„Това е отлична възможност за хората да се включат в гражданската наука. Искаме да знаем какво са видели или чули хората, за да можем да сглобим траекторията на метеорита, а също и дали някой смята, че е намерил метеоритни фрагменти. Бихме искали хората да записват своите възприятия и да се свържат с нас, за да разкажат своите истории“, споделя още той.

В изявлението за пресата са посочени имейл адресите на Гибсън и на един от колегите му, д-р Лео Вонопартис. Метеоритите могат да бъдат объркани с други скали, но тъмният гладък вид - причинен от кората на синтеза - често ги издава. Някои метеорити са крехки, така че ако подозирате, че сте намерили такъв, не бързайте.

„Преди да го докоснете, снимайте го на земята и направете няколко снимки на заобикалящата го среда. Запишете GPS-код на мястото, където сте го намерили, увийте го в парче алуминиево фолио и го поставете на сигурно място в торбичка с цип, след което се свържете с нас, за да го вземем. Всичко това осигурява важна научна информация“, обясни Вонопартис.