Учени от НАСА предупредиха, че нова космическа скала ще се приближи до Земята на много близко разстояние вечерта на 20 юни. В следващите дни се прогнозира още 3 астероида да долетят до нашата планета с голяма скорост. Сред тях има опасен гигант.

Според доклад на НАСА наблюдението на най-близкото до нас пространство е позволило да се определи траекторията на полета на няколко космически скали наведнъж, които ще бъдат разположени на опасно разстояние от Земята, пише HiTech. Малък астероид ще прелети най-близо до нашата планета днес, 20 юни. Следващите три астероида ще бъдат близо (по стандартите на астрономите) до Земята в сряда, 21 юни и събота, 24 юни.

Кой астероид се насочва към Земята на 20 юни?

Във вторник, вечерта на 20 юни, се очаква астероид, наречен 2023 LT1, който беше открит едва тази година, да се приближи до Земята. Този астероид е широк 15 метра, което означава, че е сравнително малък, но би бил опасно близо до Земята.

Според изчисленията на учените това разстояние е 686 хил. км, тоест е почти два пъти по-далече от Луната от нас. Скоростта на полета на този камък е наистина впечатляваща - 37 хиляди км/ч.

астероид, астероидна заплаха, астероид лети към Земятацял екран
Във вторник, вечерта на 20 юни, се очаква астероид, наречен 2023 LT1, да се приближи до Земята. Снимка: Science Alert

Какви астероиди се считат за опасни за Земята?

Този астероид е опасен само като се има предвид разстоянието му от нашата планета, защото по размер, за да се счита за опасен, той трябва да е някъде 10 пъти по-голям. Тоест, ако близък до Земята астероид (това са тези, които се въртят около Слънцето и пресичат орбитата на нашата планета по време на полета) се приближи до Земята на по-малко от 7 милиона километра и в същото време ширината му е повече от 130-140 метра, тогава учените приписват такива камъни към броя на потенциално опасните. Това означава, че при добро (за астероид, не за Земята) стечение на обстоятелствата такива камъни могат да се разбият в планетата. И последствията от такова въздействие могат да бъдат различни: от незначителни щети на инфраструктурата до глобална катастрофа (всичко зависи от размера на астероида).

Какви други астероиди летят към Земята тази седмица?

Според учените в сряда, 21 юни, астероид, наречен 2023 HF1, ще се приближи до Земята със скорост от почти 16 хиляди км/ч. Той също беше открит тази година и се оценява на 55 метра ширина. В този случай разстоянието от Земята до космическата скала ще бъде 4,8 милиона км. Тоест по отношение на разстоянието този астероид е потенциално опасен.

астероид, астероидна заплаха, астероид лети към Земятацял екран
В събота, 24 юни, два астероида ще долетят до Земята наведнъж, като единият от тях ще бъде гигант Снимка: EarthSky

И в събота, 24 юни, два астероида ще летят към Земята наведнъж, като единият от тях ще бъде гигант.

  • 70-метров астероид, наречен 2008 LG2, лети към Земята със скорост 20 хиляди км/ч и ще бъде на разстояние 4 милиона километра от нашата планета.
  • А гигантски 256-метров астероид, наречен 2002 LT38, лети към Земята със скорост от почти 26 хиляди км/ч, но разстоянието му от Земята ще бъде 6,5 милиона км. Тази космическа скала се счита за потенциално опасна за Земята по два параметъра, както по разстояние, така и по размер.

Всички горепосочени астероиди, както казват учените, не трябва да падат на Земята и да летят покрай планетата.

Превод: GlasNews