Трихлоретиленът (TCE), който вече е свързан с повишен риск от рак и спонтанен аборт, не се използва толкова широко, колкото беше преди. Изследователите зад нов доклад смятат, че ролята му в развитието на болестта на Паркинсон е до голяма степен пренебрегната. Те събраха данни за степента, в която TCE се използва в индустриални процеси, прегледаха предишни проучвания, свързващи химикала с болестта на Паркинсон, и проучиха няколко случая, при които TCE и болестта може да са били свързани.

"TCE е проста молекула от шест атома, която може да декофеинизира кафето, да обезмасли металните части и да изсуши дрехите", пишат изследователите в публикуваната си статия. "Безцветният химикал за първи път е свързан с паркинсонизъм през 1969 г."

Употребата на TCE достига своя връх през 70-те години на миналия век, когато около 10 милиона души само в Съединените щати влизат в ежедневен контакт с този химикал, пише Sciencealert. Използва се за всичко - от почистване на двигатели до анестезиране на пациенти.

Въпреки че използването на TCE в момента е значително ограничено в ЕС и някои американски щати, то продължава да бъде търсено в световен мащаб, особено в Китай. Изследователите твърдят, че дори когато химикалът е забранен, ние все още сме изложени на него поради постоянното замърсяване на водата и почвата.

Освен това има връзка с болестта на Паркинсон: изследователите цитират няколко предишни проучвания, включително едно, включващо трима индустриални работници и едно, включващо автомонтьор. В проучване от 2011 г. на 198 близнаци, тези, изложени на TCE, са пет пъти по-склонни да развият болестта на Паркинсон.

Въпреки тези и други проучвания, показващи вредните ефекти на TCE при животни, точното естество на връзката все още не е потвърдено. Има много причини за това, включително, че хората не знаят с какво са влезли в контакт или че са били изложени на няколко потенциално токсични химикала едновременно.

„Времето между въздействието и началото на заболяването може да бъде десетилетия", пишат изследователите. „Хората, ако знаеха за въздействието на даден химикал върху тях, можеха отдавна да са забравили за него."

Екипът на новото проучване сега иска да постигне пълна забрана за употребата на TCE и тясно свързания с него перхлоретилен (PCE), както и обеззаразяване на места, където е известно, че е имало излагане на TCE в миналото.

В допълнение, изследователите искат по-подробно и задълбочено проучване на връзката между TCE и болестта на Паркинсон. Като се има предвид нарастването на броя на случаите на това заболяване, може да се предположи, че нещо в съвременния живот ни прави по-податливи на болестта на Паркинсон. Този химикал може да е част от отговора.

"През последните 30 години броят на хората с болестта на Паркинсон се е увеличил повече от два пъти. Ако ситуацията не се промени, тогава до 2040 г. броят им отново ще се удвои", пишат изследователите, "нарастващата скорост на развитие на болестта е много бързо, по-бързо, отколкото се смяташе досега.” 

Превод: GlasNews