На двойка е казано, че не могат да кръстят новороденото си дете поради странна причина, датираща от векове.

Семейната двойка Данило Примола и Катарина Примола от Бело Оризонте, град в Бразилия, планираха да нарекат сина си Пийе на името на първия чернокож египетски фараон, но властите казаха, че вярват, че той ще бъде обект на безмилостен тормоз, докато расте. Това е така, защото произношението на името е подобно на португалската дума за балетна танцова стъпка.

Името се изписва по различен начин на португалски и се чете Пиие. Първоначално съдът на Минас Жерайс блокира родителите да регистрират името, но в петък съдия промени решението. Те посрещнаха първото си дете на 31 август, но вече бяха избрали името в чест на краля и основателя на 25-ата династия на Египет.

Те бяха взели решение за името, след като чули името в тематичната песен на карнавалните тържества през 2023 г., докато работели върху хореография в училище за нова самба. 

„Отидохме да проучим какво е било и открихме историята на Пийе , който бил нубийски воин, който се сражавал и завладял Египет и станал първият чернокож фараон.“

Двойката искаше да си спомни и поддържа връзката с африканския си произход чрез името на сина си. Те казаха на MailOnline, че това е „мощен начин да се даде нов разказ за историята на чернокожите хора“ и как искат да образоват децата за културата. Първоначално съдът застана на страната на службата по вписванията на Бело Оризонте, като сложи край на името, тъй като не позволява имена, които биха могли да „изложат носителите си на подигравки“.

Съдебната битка за името, което звучи твърде подобно на балетната стъпка и „способно да причини бъдещо смущение“ завърши със забавяне на бебето да получи необходимите ваксини. То също закъсня за скрининг, извършван в страната, при който новородено има около пет дни, за да се открият редки и сериозни заболявания.