Учените вече не се притесняват от климатичната криза - тя вече е тук, причинявайки невероятни горещи вълни, суши и горски пожари, които удрят планетата. Изследователите предупреждават, че всички тези промени са причинени от човешка дейност и ситуацията вероятно ще стане по-сложна с времето. Уви, това не са единствените заплахи за света.

В ново проучване учените извадиха вкаменелости от самото сърце на Гренландия - екипът изследва основни проби, получени от центъра на острова на дълбочина от около 3 километра през 1993 г. Сега изследователите предупреждават за голяма заплаха от покачването на морското равнище, пише Science Alert.

В проби от леденото ядро са открити останки от растения и насекоми, което показва, че почти цялата тази огромна площ е била зелена през последните милиони години, когато нивата на въглерод в атмосферата са били много по-ниски от днес. Сега авторите на изследването предупреждават, че техните констатации сочат още по-голям потенциал за предизвикано от човека покачване на морското равнище, предизвикано от климата, отколкото се смяташе досега.

Имайте предвид, че леденото ядро, известно като GISP2, беше възстановено преди повече от три десетилетия, но през това време никой не се сети да търси вкаменелости в смесените скали на дъното. В резултат на това доскоро се смяташе, че теорията за това, че Гренландия е била свободна от лед в близкото геоложко минало, е твърде пресилена.

Според водещия автор на изследването, професорът по екологични науки от Университета на Върмонт Пол Биърман, той и колегите му са открили изненадващи вкаменелости в рамките на първия час от работата с леденото ядро.

вкаменелости в ядрото на ГренландияЦял екран
Върбова дървесина, части от насекоми, гъби и маково семе под леда на Гренландия Снимка: University of Vermont

Пробите съдържаха върбова дървесина, спори от бодлив мъх, гъби, сложно око на насекомо и маково семе. Заедно констатациите сочат към сложна тундрова екосистема, която някога е процъфтявала на острова, казват изследователите. Ако в центъра на Гренландия е нямало лед, почти сигурно е нямало такъв в останалата част на острова. Според проф. Бирман подобни резултати не предвещават нищо добро за човечеството.

Предишни проучвания вече показаха, че Гренландия може да загуби целия си лед, освен ако емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива не бъдат рязко намалени. Подобен сценарий би довел до покачване на глобалното морско ниво с невероятните 7 метра - което ще доведе до разруха за много от крайбрежните общности по света.

Предишно проучване от 2016 г., базирано на радиоактивно датиране, предполага, че леденото ядро ​​може да е на не повече от 1,1 милиона години. Тяхното моделиране също показа, че ако ледът се разтопи на мястото на GISP2, 90 процента от останалата част на Гренландия ще бъде без лед.

 Превод: GlasNews