Ново проучване на международен екип от учени откри връзка между късната закуска и повишения риск от преждевременна смърт при възрастните хора. Констатацията повдига въпроси относно връзката между времето за хранене и заболяванията.
Не само храната, която ядем, влияе върху човешкото здраве. Известно е, че времето за хранене също може да повлияе на функционирането на тялото ни. В същото време състоянието на тялото ни може да определи и кога се чувстваме гладни, пише Science Alert.
В новото проучване изследователите са разгледали данни от 2945 възрастни, живеещи в Нюкасъл и Манчестър, събрани между 1983 и 2017 г. Участниците в проучването са били на възраст между 42 и 94 години, когато са се записали, а здравната информация е била събрана чрез допълнителни въпросници за тяхното здраве, начин на живот и хранителни навици.
Статистиката показва, че с напредване на възрастта доброволците са склонни да закусват и вечерят по-късно, увеличавайки продължителността на ежедневните си хранения. По-късните часове за хранене са свързани с по-лошо физическо и психическо здраве.
Още по-интригуващо е, че изследователите откриха значителна връзка между по-късната закуска и по-високия риск от смърт. Всъщност, за всеки час, в който първото хранене е било забавено, шансовете за смърт през периода на изследването са се увеличили с 8-11%.
Резултатите показват, че промените в хранителните навици на възрастните хора, особено около закуската, може да са лесен за проследяване маркер за цялостното здраве, каза експертът по борове и съавтор на изследването Хасан Дашти от Медицинския факултет на Харвард.
Обърнете внимание, че изследователите не твърдят, че по-късната закуска ще доведе до по-ранна смърт или че изместването на времето за закуска с няколко часа ще гарантира няколко допълнителни години. Всъщност те предполагат обратна зависимост: може би с напредване на възрастта броят на здравословните проблеми се увеличава, както и тяхната тежест – което прави по-ранната смърт по-вероятна, което води до по-късна закуска.
Лошото здраве, водещо до лош сън, се смята за един възможен сценарий: проблемите със съня вероятно ще доведат до трудно събуждане. Лошото физическо здраве също така означава, че повечето задачи, включително приготвянето на закуска, отнемат повече време.
Досега учените разполагаха с малко данни за това как времето за хранене се променя в напреднала възраст. Но ново изследване помага да се запълни тази празнина, показвайки, че по-късната закуска е свързана както със здравословни проблеми, така и с повишен риск от смърт при възрастните хора.
Констатациите, публикувани в списанието Communications Medicine, биха могли да бъдат полезни при идентифицирането на възрастни хора с по-голям риск за здравето. Те също така предоставят по-задълбочено разбиране за това как промените в хранителните навици могат да повлияят по различен начин на по-младите и по-възрастните хора.