Отровата от подобни на стоножки същества, намерени в подводните пещери на мексиканския полуостров Юкатан, може потенциално да лекува неврологични разстройства като епилепсия и хронична болка. Това се посочва в ново проучване на университета Гьоте във Франкфурт в Германия, съобщава The Independent.

В проучването учените оценяват токсините, произведени от морските ремипедии, които приличат на стоножки и живеят в подводни пещери.

„Ремипедията Xibalbanus tulumensis е единственото ракообразно, за което е описана отровна система“, подчертават учените в своето изследване.

По-конкретно, ремипедията инжектира мощен невротоксин, произведен от неговата отровна жлеза, в плячката си, за да я парализира. Този токсин съдържа малък протеин, който има подобни характеристики на протеините от отровата на паяк.

Според изследователите тези малки протеинови молекули са устойчиви на ензими, топлина и екстремни стойности на pH и могат да инхибират важни канали за транспортиране на калиеви соли при бозайници.

„Подобно инхибиране е много важно, когато става дума за разработване на лекарства срещу редица неврологични заболявания, включително епилепсия“, казва съавторът на изследването Бьорн фон Реумонт.

В допълнение, отровните протеини могат да нарушат предаването на нервни сигнали, участващи в сенсибилизацията на болката, отваряйки нови подходи към лечението на болката. Също така някои компоненти на отровата на ремипедия могат да потиснат важни функции на клетките на сърдечния мускул.

Констатациите, според изследователите, разкриват „неизползвания потенциал“ на морското биоразнообразие за производство на лекарства.

„Нашето изследване е важен крайъгълен камък за бъдещи проучвания за разплитане на произхода и функцията на тези енигматични протеини“, добавят учените.

Снимка: Goethe University Frankfurt

В същото време авторите на изследването предупредиха, че остава малко време за спасяването на ремипедията, тъй като местообитанието им е застрашено. Това се дължи на изграждането на междуградската железопътна мрежа Tren-Maya, която минава през полуостров Юкатан. Изследователите отбелязват, че подобни действия представляват специални предизвикателства за оцеляването на този вид.

„Нашето проучване подчертава значението на защитата на биоразнообразието не само поради неговото екологично значение, но и поради потенциалните вещества, които могат да бъдат от решаващо значение за нас, хората“, казва д-р фон Реумонт.

Превод: GlasNews.bg