Covid може да се предаде вътреутробно от болна майка на бебе и последствията от това могат да бъдат най-тъжните. Това заключение е направено от авторите на изследване, които наблюдават два такива случая в Jackson Memorial Hospital, главната учебна болница на университета в Маями (САЩ).

И двете бебета са с отрицателен тест за коронавирус при раждането, но в кръвта им е открит много висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2. Това означава едно от двете неща: или майчини антитела, или вирус е проникнал през плацентата. В последния случай децата са били вътреутробно болни. Последиците от контакта с вируса бяха най-тежки за бебетата. Те са родени със закъснение в развитието, имали са конвулсии, а размерът на главата не е достигнал нормата. Едното бебе е починало на 13-месечна възраст.

„Бях поразен от необяснимата загуба на значително количество бяло вещество на мозъка и наличието на признаци на хипоксия (липса на кислород) в мозъчната кора“, каза професор, невропатолог Али Саад. - Предполагахме, че вирусът по някакъв начин е успял да преодолее плацентарната бариера и да увреди централната нервна система. Това усложнение не е документирано преди това.

Новината със сигурност е тревожна за много жени, прекарали Covid по време на бременност.