Ново проучване установи, че пиенето на „здравословна“ напитка за закуска е свързано с рязко покачване на диабета. Оказва се, че ежедневната чаша портокалов сок за закуска увеличава риска от развитие на диабет.

Група изследователи от университета Бригъм Йънг са доказали, че консумацията на захар е много по-вероятно да доведе до хронични заболявания. За разлика от това, други източници на захар, като плодове и мед, не показват такава връзка и в някои случаи дори са свързани с намален риск, съобщава Daily Mail. Проучването е публикувано в списанието Advances in Nutrition през май 2025 г.

Д-р Карън Дела Корте, водещ автор и професор по хранителни науки, отбелязва, че това е първото проучване, което открива ясна връзка между различните източници на захар и риска от развитие на диабет тип 2: „Това подчертава защо консумацията на захар, независимо дали е газирана напитка или сок, е по-опасна за здравето от консумацията ѝ с храна.“

Диабет тип 2 е най-често срещаната форма на заболяването, като повече от 37 милиона възрастни американци страдат от тази форма на хроничното състояние. Това се дължи или на факта, че панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, или на факта, че клетките на тялото не реагират правилно на инсулина. Това води до високи нива на кръвната захар и натрупване на глюкоза в кръвта, което може да увреди очите, бъбреците, нервите и сърцето. 

Изследователите анализирали 29 кохортни проучвания на риска от развитие на диабет тип 2 при здрави възрастни въз основа на приема на захар (обща, свободна, добавена фруктоза, захароза) или два източника на захар в напитките (подсладени напитки без диета и плодови сокове). След като събраха данни за повече от 800 000 души от различни континенти, включително Европа, Съединените щати, Австралия и Азия, учените ги анализираха, използвайки различни статистически модели. 

Резултатите показват, че всяка допълнителна порция плодов сок от 240 мл на ден увеличава риска от развитие на диабет тип 2 с пет процента. От друга страна, всяка допълнителна порция от 350 мл подсладени напитки, включително газирани напитки, енергийни напитки и спортни напитки, увеличава риска с 25 процента. 

Една чаша портокалов сок от 240 мл съдържа между 18 и 21 грама захар - почти целият препоръчителен дневен прием за жена, обяснява Daily Mail. Според Американската сърдечна асоциация, мъжете трябва да консумират не повече от 36 грама или 150 калории захар на ден, докато жените трябва да консумират не повече от 25 грама или 100 калории на ден.  

Въпреки очевидните им ползи за здравето, плодовите сокове са известни с това, че съдържат големи количества захар, тъй като обикновено са пълни с добавени захари и добавки. Дори с добавени витамини и хранителни вещества, високото съдържание на захар в соковете може да претовари и наруши метаболизма на черния дроб, увеличавайки количеството мазнини в черния дроб и панкреаса. С течение на времето това може да доведе до възпаление и проблеми с производството и употребата на инсулин от организма, което може да доведе до развитие на диабет тип 2. 

В сравнение с целите плодове, сокът също не съдържа полезни фибри, което може да наруши здравето на червата и да повлияе на метаболизма.

Експертите отдавна препоръчват консумацията на цели плодове вместо маркови сокове, защото те са богати на фибри, които са от съществено значение за здравето на червата, регулирането на кръвната захар и поддържането на чувство за ситост. Търговските сокове често съдържат малко или никакви фибри, защото те се отстраняват по време на процеса на изцеждане, за да направят течността по-течна и по-ароматна. Кожата и пулпата на целите плодове също съдържат ценни витамини, минерали и антиоксиданти, които често се губят при изцеждане на сок. 

Тъй като е натурален, медът може да бъде и по-здравословен вариант от плодовите сокове, защото не предизвиква рязко покачване на кръвната захар и съдържа малки количества витамини и минерали.

Д-р Дела Корте казва: „Това проучване подчертава необходимостта от още по-строги насоки относно течните захари, като подсладените напитки и плодовите сокове, тъй като те изглежда имат вредно въздействие върху метаболитното здраве. Вместо да осъждат всички добавени захари, бъдещите хранителни насоки биха могли да вземат предвид различните ефекти на захарта в зависимост от нейния източник и форма.“