В ранна модерна Европа не е имало лов на вещици. Това продължава около 300 години до края на 18 век, когато около 90 хиляди души са изправени на съд по обвинения в магьосничество. Половината от тях са изгорени на клада, хвърлени от скали или екзекутирани по друг начин.

Авторите на ново изследване смятат, че за това е виновен труд, който от векове е смятан за най-важен в областта на демонологията. Книгата е написана от доминиканския монах Хенри Крамър през 1487 г. и е наречена Malleus Maleficarum, или в превод „Чукът на вещиците“, пише IFLScience.

Страниците на книгата предоставят теологично обяснение на магьосничеството, както и практически насоки как да разпознаваме и преследваме така наречените вещици.

Учените смятат, че публикуването на Malleus Maleficarum, което съвпада с изобретяването на печатарската преса през 1450 г., до голяма степен е отговорно за лудостта по лов на вещици, обхванала Централна Европа през следващите векове.

„Този ​​прилив на преследване, свързан с „вещерската мания“, е озадачаващ, тъй като в магьосничеството се е вярвало от векове, но магьосничеството започна да се преследва съвсем внезапно“, пишат авторите.

Тази промяна в човешкото поведение съвпада с появата на „Чукът на вещиците“, в който Крамър представя магьосничеството като „заговор срещу благочестивото общество, а не просто саботаж на селски вещици, езичници или невежи селяни“.

Книгата, одобрена от папството, всъщност се превръща в първото печатно ръководство за ловци на вещици. Тя също призовава всички ограничения за преследване на вещици да бъдат премахнати.

За да проследят въздействието на книгата върху масите, учените са анализирали записи на процеси над вещици в 553 града в Централна Европа между 1400 и 1679 г. Както се оказа, вълната от демонологични обвинения се появила веднага след публикуването на новата част на „Чукът на вещиците“.

„Градовете, които са били географски по-близо до публикуването на Malleus Maleficarum, са били по-склонни да започнат процеси срещу вещици“, казаха изследователите.

Освен това градовете, които граничат с региони, където се провеждат процеси, са по-склонни сами да започнат лов на вещици.

Така магьосничеството омагьоса Европа чрез идеи и практики, възприети от съседните региони. Така манията по магьосничеството се разпространява из Европа на вълни, а Malleus Maleficarum е в епицентъра на всяка вълна.