Оказва се, че дори най-здравословните продукти на трапезата ни може да съдържат микроскопични следи от пластмаса. Ново изследване показва, че миниатюрни пластмасови частици – наречени нанопластмаса – могат да проникнат от почвата в ядливите части на растенията.

Учени от Университета в Плимут (Великобритания) са провели експеримент с репички, поставени в хидропонна система (отглеждане във вода без почва), в която били добавени наночастици от полистирен – материал, използван в опаковки и посуда за еднократна употреба.

Само за пет дни близо 5% от тези нанопластмаси се озовали в корените на растенията, пише Science Alert. Още по-тревожно е, че четвърт от тях попаднали именно в ядливата част – месестия корен на репичката, а около 10% се придвижили нагоре по стъблото и листата. Това се случило въпреки естествените защитни бариери на растението, които би трябвало да спират вредните частици от почвата.

Пластмасата преминава дори през естествените „филтри“ на растенията

„Растенията имат слой в корените си, наречен Каспариева ивица – нещо като филтър, който трябва да спира вредните частици,“ обяснява физиологът д-р Натаниел Кларк, един от авторите на проучването. „Това е първият път, когато се доказва, че нанопластмасата може да премине тази бариера и да се натрупа в самото растение – а оттам и в храната, която ядем.“

Колко пластмаса има в една хапка?

Изчисленията сочат, че дори свежи плодове и зеленчуци могат да съдържат милиони пластмасови частици във всяка хапка – някои толкова малки, че са сто пъти по-тънки от човешки косъм.

Разбира се, изследването има и своите ограничения. То е проведено в лабораторни условия, а не в реална почва, като концентрацията на пластмаса във водата е по-висока от естествената. Освен това е изследван само един вид зеленчук и един вид пластмаса.

Въпреки това, резултатът е тревожен – защото показва, че най-фините пластмасови частици могат да се промъкват в растенията и да достигат нашата храна. А при мащабите на пластмасовото замърсяване по света, това вероятно се случва навсякъде и постоянно.

Проблемът не е само в моретата

„Няма причина да смятаме, че това е ограничено само до репичките“, казва Кларк. „Напълно възможно е нанопластмасите да се натрупват и в други култури – зеленчуци и плодове, които се отглеждат по целия свят.“

Отдавна е известно, че микропластмасата може да проникне дълбоко в човешкия организъм – в белите дробове, кръвоносната система и дори плацентата. Все още обаче учените не знаят напълно какви щети нанася тя, макар че има сериозни опасения, че може да предизвиква възпаления, хормонални смущения и клетъчни увреждания.

„Пластмасата е навсякъде – дори там, където не я виждаме“

„Честно казано, не трябва да сме изненадани,“ казва морският биолог проф. Ричард Томпсън, съавтор на проучването. „Навсякъде, където сме търсили микропластмаса – в океана, във въздуха, в човешкото тяло – сме я намирали. Но сега имаме ясно доказателство, че пластмасовите частици се натрупват не само в морските храни, а и в зеленчуците, които ядем всеки ден.“

Това изследване е поредното доказателство, че пластмасовото замърсяване не е просто екологичен проблем – то вече е част от нашата хранителна верига. От океана до градината, от рибата до репичката — пластмасата е навсякъде.