Историята на много от любимите днес храни и напитки води началото си от най-опустошителното събитие на Земята: ударът на астероид, който унищожи динозаврите преди приблизително 66 милиона години.
„Изчезването на динозаврите доведе до промяна в структурата на горите: вместо рядък горски покрив, се появи по-гъста тропическа дъждовна гора. Тази среда предостави нови възможности за растения, които растяха като лози, увиващи се около стволовете на дърветата, включително грозде и бобови растения“, казва Майк Донован, палеоботаник и директор на колекцията от изкопаеми растения на Чикагския музей на естествените науки, пише Popular Science.
Гигантски астероид удари Мексиканския залив преди приблизително 66 милиона години, слагайки край на ерата на нептичите динозаври. Измирането през периода Креда-Палеоген унищожи поне три четвърти от всички видове, включително динозаврите. Но влечугите и животните не бяха единствените видове, които изчезнаха. Многобройни растителни видове също изчезнаха от глобалните екосистеми. Но тези екологични празнини не останаха безплодни за дълго.
„Много растения, появили се след изчезването на динозаврите, са основата на хранителната верига. Те съставляват огромна част от нашата диета и се използват в производството на строителни материали и фармацевтични продукти. По същество не бихме могли да оцелеем без тях“, добавя Донован.
Например, зеленият фасул, кафето, какаото и други растения започнаха да се развиват едва след като мегафауната на Земята беше заличена от лицето на земята. Това даде пространство на растенията да виреят в райони, превърнати в тропически гори.
Подобно на динозаврите, предците на съвременните растения са запазени като вкаменелости в геоложкия запис.
„Вкаменелостите от растенията от това време ни показват как са еволюирали тези съвременни растения – откъде са дошли, как са се променили с течение на времето. Те могат също така да ни помогнат да научим как растенията биха реагирали на бъдещи промени в околната среда, като погледнем в миналото“, заключи ученият.