От векове учените се опитват да разкрият тайната на вечния живот или поне да намерят нещо, което ще забави стареенето. Сега те изглежда са една крачка по-близо до победата над смъртта: правителството на САЩ финансира „лудо“ проучване за трансплантиране на клетки в стареещи мозъци - планират да ги заменят с клетки, отгледани в лаборатория.

Генетикът д-р Жан Хеберт получи безвъзмездна помощ от 110 милиона долара от Националния здравен институт на САЩ (NIH) за разработване на хирургична процедура, която ще „победи смъртта“, пише Daily Mail. Процедурата включва подмяна на увредени или остарели мозъчни клетки с тъкан от човешки ембриони, отгледани в лаборатория.

Предполага се, че по този начин учените ще могат да възстановят болната мозъчна тъкан, използвайки „невронни“ стволови клетки, отгледани в лаборатория. Обърнете внимание, че този метод преди е показал обещаващи резултати при изследване с мишки.

Стволовите клетки са „празни, променящи формата си“ клетки, които могат да се трансформират в клетки във всяка част на човешкото тяло. Те присъстват в изобилие и в човешките ембриони, когато оплодената яйцеклетка расте в сложен организъм. Използването на тези клетки по същество е в основата на новия метод.

Според съоснователя на Longevity Biotech Fellowship Марк Хамалайнен, новата работа на генетика е интересна, защото по същество не е нужно да разбираме как работи стареенето. Не всички изследователи обаче бяха ентусиазирани от новия метод. Някои учени смятат, че подобна процедура е неразумно сериозна за обикновена употреба, а членовете на широката общественост дори я нарекоха „дяволска“.

Според самия д-р Еберт неговата „функционална подмяна на мозъчна тъкан“ показа първите положителни резултати при експерименти с мишки миналата година. Именно резултатите от това проучване подтикнаха американското правителство да даде разрешение за преминаване към тестване върху примати, преди един ден тестването да продължи върху хора.

мозъчни клеткиЦял екран
Микроскопски „имунофлуоресцентни изображения“ показват успешни слоеве от нови мозъчни клетки при мишки Снимка: Bioengineering

Припомняме, че лабораторни мишки с мозъчни увреждания бяха подложени на процедура, по време на която учените им инжектираха стволови клетки в застаряващите им мозъци. Стволовите клетки са отгледани с помощта на клетъчна култура, която включва изолиране на клетки от ембрион и поставянето им в петриево блюдо с хранителни вещества като витамини, аминокиселини, глюкоза и соли.

Резултатите от предварително проучване при мишки показват, че трансплантираните донорни мозъчни клетки стават "електрофизиологично активни", задействат се и взаимодействат с мозъка на мишка гостоприемник, дори реагирайки на "визуални стимули" в рамките на "един месец след трансплантацията". С прости думи, младите клетки бързо узряват в специализирани клетки, които са готови да поемат новата си роля в мозъка на гостоприемника.

Според самия д-р Еберт неговият проект е част от житейската цел на учения, а именно безсмъртието. Ученият отбелязва, че идеята за безсмъртието го е интересувала от детството и затова в своя зрял живот и научна кариера той се фокусира върху намирането на начин да направи човешкия мозък безсмъртен.