Проучване на учени показва, че дори една нощ без сън може да доведе до повишени нива на бета-амилоид в мозъка, протеин, свързан с болестта на Алцхаймер. Докато перспективата да рискувате да развиете опасно заболяване всяка вечер може да бъде плашеща, изследователите откриха тази вероятност само при хора, които спят по определен начин.

В контролирано проучване, публикувано в списание PNAS, мозъчните сканирания на 20 здрави хора показват, че само след една нощ без сън нивата на бета амилоид значително се повишават в области, които са критични за паметта и когнитивната функция, като хипокампуса и таламуса. Тези констатации са в съответствие с предишни изследвания, предполагащи, че натрупването на бета амилоид може да увреди мозъчната функция, пише PsyBlog.

Д-р Ехсан Шокри-Коджори, водещ автор на изследването, подчерта важността на констатациите, като каза: „Ние ясно показахме, че дори една нощ на лишаване от сън може да повиши нивата на тези вредни бета-амилоидни съединения.“ Това предизвика безпокойство сред учените, тъй като е известно, че тези протеини образуват плаки, които нарушават комуникацията между невроните, отличителен белег на болестта на Алцхаймер.

Докато последствията от увеличаването на тези протеини са ясни, дългосрочните ефекти все още изискват допълнително проучване, казаха авторите. Обикновено по време на сън мозъкът преминава през процес на пречистване, при който невроните се свиват, което позволява отпадъчните продукти да бъдат елиминирани. Нарушаването на този процес в резултат на лишаване от сън може да доведе до натрупване на бета-амилоид, което потенциално ускорява появата или прогресията на болестта на Алцхаймер.

Д-р Андрю Варга, учен по съня, който не е участвал в проучването, каза, че е логично да се предположи, че хроничното лишаване от сън може да допринесе за образуването на бета-амилоидни плаки. Резултатите от проучването ни напомнят за значението на редовния сън за здравето на мозъка, особено за предотвратяване на ранното натрупване на амилоид бета, което може да доведе до болестта на Алцхаймер.

Това проучване добавя все повече доказателства, че сънят е критичен не само за ежедневната когнитивна функция, но и за дългосрочното неврологично здраве. Той служи като напомняне за потенциалните рискове, свързани с лишаването от сън и необходимостта от по-нататъшно проучване на това как то влияе върху способността на мозъка да отблъсква дегенеративните заболявания с напредване на възрастта.