Ново проучване предлага най-новото от дългата поредица мрачни решения за причините, поради които все още не сме открили признаци на интелигентен живот във Вселената.

Вселената е огромно пространство. С 200 милиарда трилиона звезди във Вселената и 13,7 милиарда години, изминали от началото на всичко, може би се чудите къде са всички извънземни цивилизации. Това е основният въпрос, който стои зад парадокса на Ферми - напрежението между нашите подозрения за потенциала за живот във Вселената (предвид откритите планети в обитаеми зони и т.н.) и факта, че сме открили само една планета с интелигентен вид, който я обитава.

Предложени са най-различни решения на парадокса на Ферми - от най-простите - животът може да е рядък, а разликите във времето и пространството да са твърде големи, за да може да се общува - до извънземни, които ни държат изолирани в нещо като галактическа зоологическа градина. Няколко от тях твърдят, че извънземните просто унищожават други видове, вместо да се конкурират с тях за ресурси, и затова всички останали се опитват да запазят тишина, докато други, също толкова мрачни сценарии предполагат, че извънземните нямат нужда от голяма помощ, за да се унищожат сами.

Новата статия е в последния лагер, като предполага, че извънземните цивилизации са свършили много преди да имат възможност да си поговорят с други разумни същества. Според статията, която все още не е рецензирана, разумните цивилизации вероятно ще достигнат своя край поради климатичните промени на планетата, която обитават, в много кратки астрономически срокове.

В тази вселена ние се подчиняваме на законите на термодинамиката. Всичко се движи към безпорядък и независимо колко ефективно се опитваме да направим производството на енергия, винаги ще произвеждаме отпадна топлина. Технологичните цивилизации вероятно винаги ще се сблъскват с проблемите, с които човечеството се сблъсква в момента; планета, която става все по-необитаема за него и за всички същества, с които то споделя планетата.

„Нашият анализ показва, че ако темпът на нарастване на енергията е от порядъка на 1% годишно, максималният живот на такива предполагаеми техносфери е ефимерен в сравнение със звездната еволюция“, пише екипът в своята статия. „Горната граница на продължителността на живота на техносферите е относително нечувствителна към звездния спектрален тип и е само стотици години.“

Ако цивилизациите продължават само най-много хиляда години и са относително редки, откриването на тяхното присъствие би било малко вероятно и би предложило частично решение на парадокса на Ферми. Според екипа „не сме се сблъсквали с технологични видове, защото те са редки във всеки един момент от времето“.

Това не означава, че не бихме могли да засечем сигнали от такива цивилизации, но може да означава, че докато ги получим, те вероятно ще са мъртви или отдавна мъртви. Те предполагат, че откриването на извънземен живот може да стане, като се видят трайните щети, които дадена цивилизация е нанесла на своята планета, преди да се самоунищожи.

Преди да добавите „извънземни призраци“ към списъка с неща, за които трябва да се притеснявате, авторите предлагат и други възможни траектории за напреднали цивилизации. Екипът разглежда накратко вариантите, с които разполагат напредналите и постоянно разширяващи се цивилизации, за да се борят с това излишно генериране на топлина, като например промяна на атмосферата с аерозоли, промяна на звездата им или изтласкване на планетата им на предпочитана орбита. Въпреки това, те предполагат, че цивилизациите могат драстично да увеличат продължителността на живота си, като се научат да живеят в рамките на възможностите си и намалят потреблението на енергия.

„Ако даден вид е избрал равновесието, научил се е да живее в хармония със заобикалящата го среда, този вид и неговите потомци могат да оцелеят може би до един милиард години“, казва астрофизикът Манасви Лингам и съавтор на изследването пред Live Science.

Може би трябва да опитаме това, вместо да се превръщаме в космически призрак, който да бъде открит от някой подобно обречен интелигентен извънземен вид.