Уралските учени са установили точно датата на най-голямото вулканично изригване през последните 10 000 години, определяйки, че катастрофалното събитие на вулкана Кикай се е случило през 5279 г. пр.н.е.

Това откритие, базирано на анализа на дървесни пръстени от полуостров Ямал, може да се превърне във важен времеви маркер за времето на други вулканични изригвания. Резултатите от изследването са публикувани в списание Dendrochronologia.

Едно от най-големите предизвикателства за учените, изучаващи древни природни бедствия, е точното датиране на събития, особено когато данните идват от различни източници.

В този случай вулканичните изригвания могат да се превърнат в ключови маркери на времето, тъй като техните глобални последици помагат да се обвържат природните и социални събития с абсолютни дати.

Точната дата на изригването на вулкана Кикай ще помогне да се разрешат много въпроси относно последователността на природните бедствия и тяхното въздействие върху древните цивилизации.

Изследователи от УрФУ и Института по екология на растенията и животните към Уралския клон на Руската академия на науките се съсредоточиха върху трите най-големи изригвания от последните 10 000 години: Илински (преди 8500 години), Мазама (преди 7600 години) и Кикай (7300 години) преди години) вулкани.

Обемът на вулканичните емисии от първите два вулкана беше около 150 кубични километра, докато изригването на Кикай достигна 300–450 кубични километра.

„Това е няколко пъти по-голямо от обема на изригването на всеки от следващите вулкани, включително мощното изригване на Тамбора през 1815 г.“, отбеляза Рашит Хантемиров, учен от УрФУ. За да потвърдят хипотезите си, учените анализираха дървесни пръстени от лиственица от Ямал, където е изградена най-дългата хронология на дървесните пръстени за полярните региони, обхващаща 8768 години.

В дървесни пръстени, датиращи около 5279 г. пр.н.е. пр. н. е. са открити ясно намаляване на растежа им и аномални пръстени с признаци на стрес, което съвпада с последствията от големи изригвания. Според учените тези данни показват влиянието на вулкана Кикай върху екологичната ситуация по това време.

Ако констатациите на учените се потвърдят, тогава хронологията на ледниците на Гренландия и Антарктика ще бъде значително преразгледана, което може да повлияе на представите за изменението на климата в миналото.