Много от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе - изследователите наскоро научиха, че подобен ритуал може да намали риска от развитие на диабет тип 2. Но... това е вярно само ако се консумира умерено, пише Express.

В ново проучване учените са отишли ​​още една крачка напред, надграждайки предишни изследвания за ползите от кафето, но този път се фокусирали върху това как напитката помага на черния дроб да се справи по-лесно с вредния оксидативен стрес. Обърнете внимание, че едно от най-честите усложнения на диабет тип 2 е неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) - изследователите отбелязват, че подобно на диабета висококалоричната диета и нездравословният начин на живот могат да станат причина за това заболяване.

NAFLD е общ термин за различни чернодробни заболявания, причинени от натрупване на мазнини. Известно е, че това заболяване може по-късно да доведе до образуване на белези или дори рак. Изследователите отбелязват, че рисковите фактори за развитие на NAFLD са почти напълно предотвратими, но един на всеки трима възрастни във Великобритания например страда от началния стадий на това заболяване.

В ново проучване учени от университета в Коимбра (Португалия), ръководени от клетъчния биолог Джон Грифит, се фокусираха върху изучаването на полезните свойства на кафето. В проучване те установиха, че пиенето на кафе намалява риска от усложнения, свързани с черния дроб при хора с диабет или наднормено тегло. Известно е, че кафето съдържа кофеин и растителни микроелементи, "полифеноли", които могат да намалят тежестта на NAFLD.

Проучването включва 156 възрастни на средна възраст с ограничено затлъстяване, 98 от които са имали диабет тип 2. Участниците бяха запитани за обичайната си консумация на кафе и също бяха помолени да предоставят проби от урина в рамките на 24 часа, което позволи на изследователите да измерят кофеиновите и некофеиновите метаболити, които се освобождават в тялото, когато кафето се разгражда. Така учените получиха по-точни данни за това кой и колко кафе пие на ден, базирани на факти, а не само на думи.

След като анализираха данните, учените установиха, че на тези, които консумират повече кафе, черният дроб е здрав. В допълнение, изследването на урината показва, че тези хора са по-малко склонни да развият чернодробна фиброза. Учените също установиха, че по-високите нива на некофеинови метаболити са свързани с по-ниски нива на индекса на мастния черен дроб.

Според Грифит той и колегите му са открили, че компонентите на кафето, включително полифенолите, значително помагат за намаляване на стреса в черния дроб, намаляват белезите и помагат за поддържане на нивата на кръвната захар както при здрави хора, така и при хора с увреждания.

Обърнете внимание, че диабет тип 2 се развива, когато панкреасът не е в състояние да произведе необходимото количество инсулин (хормонът, който контролира кръвната захар) или този инсулин не работи правилно.

Превод: GlasNews