Носителят на Нобелова награда за мир и съветник на генералния секретар на ООН Рае Квон Чун предупреди за пробуждането на опасни нови вируси заради изменението на климата.

"Можем да очакваме нови вируси, които ще се появят в резултат на топенето на ледовете в Сибир, в Канада, в зоните на вечните ледове. Не знаем с кои от тях ще се сблъскаме, кои ще оживеят и колко вредни ще са", отбеляза ученият.

И по-рано учени са предупреждавали, че ледовете на планетата крият части от древни екосистеми, включително и вируси. Ледовете, които не са се разтопявали милиони години, със сигурност пазят вируси - както безобидни за хората, така и изключително опасни.

Фактът, че бактериите не губят силата си с времето, е доказан от учени на NASA още през 2005 г. Те успяват да съживят бактерии от замръзнало езеро в Аляска отпреди 32 000 години, когато все още е имало мамути, посочва Business insider.

През август 2016 г. в Сибир избухва епидемия от антракс със сериозни последици: загиват хиляди елени и десетки хора са хоспитализирани с подозрение за инфекцията. Учени предполагат, че патогените на бактерията Bacillus anthracis в сибирските ледове са били активирани от необичайно високите температури от 35 градуса.

Ако стигнат до повърхността, бактериите могат да инфектират животните. Това явление е опасно, тъй като почти не можем да се защитим: резистентността на антибиотици става все по-широко разпространена и се превръща във все по-голяма заплаха. Тя дори може да стане причина за смъртта на над 10 милиона души до 2050 г. – трудно е да си представим какво може да се случи, ако избухне епидемия. Освен това има вероятност имунната ни система да не е достатъчно силна. Тъй като сме свикнали с обикновени болести като настинки, организмите ни не са подготвени за вирусите и бактериите, които са върлували преди векове.