Преди няколко дни GlasNews публикува изследване на сеизмолога Франк Хугербитс, който предсказа разрушителното земетресение в Турция преди това, и публикацията предизвика огромен отклик. Много наши читатели смятат, че подобна информация отключва паника и страх у хората и е вредна. Според други предварителната информация за предстоящи катаклизми може само да помогне на човечеството да се справи по-добре с тях.

След широка дискусия, предизвикана от прогнозата на холандския сеизмолог за „мегаземетресение“, което ще засегне не само Турция, но и 12 страни по света, ученият сметна за необходимо да коментира своята версия за бъдещите събития.

Припомняме, мащабът на новото земетресение, според неговата прогноза, може да надхвърли 8,5 пункта. Датата на катаклизма е периодът от 2 до 7 март. Трусовете ще засегнат повече от дузина страни, включително Русия, Португалия, Гърция и Турция.

Сеизмологът, предсказал земетресението в Турция, обяви дата на мегаземетресение

Според Хугербитс, който обяви разследването си на портала SSGEOS, изследователски институт за проследяване на геометрията на взаимодействието на небесните тела и влиянието му върху сеизмичната активност, той не е имал намерение да плаши никого, а просто е представил данните, които е получил според неговите изчисления.

Хугербитс заяви, че не „преувеличава“ или „се опитва да всее страх“.

„Това е само предупреждение“, каза ученият.

Той обясни, че никой не може да даде точна прогноза, но трябва да се внимава, защото има повишена сеизмична активност и хората трябва да го знаят.

Но колеги от различни страни не са съгласни с прогнозата му. Така ръководителят на Института по теория на прогнозата на земетресенията и математическата геофизика на Руската академия на науките Петър Шебалин обясни, че не може да коментира „изявленията на гадатели“, пише Notepad.

А заместник-ръководителят на Института по физика на Земята на РАН Рубен Татевосян в интервю за РИА Новости обясни, че Хугербитс, съобщавайки за мегаземетресение, посочва най-сеизмично активния регион на Земята.

Следователно, наистина, катастрофа от такъв мащаб би се превърнала в „гигантско“ сеизмично събитие.

„Но не и за този регион“, обясни руският физик.

Татевосян също каза, че прогнозата на сеизмолога не може да се счита за "оправдана", въпреки че в Русия, в района на Курил, може да се случи такава катастрофа.

Превод: GlasNews