Според учени от Съединените щати, човек, който е получил всички ваксини срещу коронавирус, има по-голям шанс да умре от удар от мълния, отколкото от това заболяване. Учените са изследвали случаите на повече от 1 милион ваксинирани възрастни.

По време на изследването американски учени класифицираха жертвите на COVID-19 според рисковите фактори. Например възраст над 65 години, имуносупресия, наличие на диабет или хронични заболявания на сърцето, бъбреците, белите дробове, черния дроб, мозъка и др. Както се оказа, нито един пациент над 65 години, който е бил напълно ваксиниран срещу коронавирус, не е страдал от тежко протичане на заболяването.

Регистрирани са общо 36 смъртни случая. Повечето от тях се появяват при хора на възраст над 65 години и имащи съпътстващи заболявания, повече от четири допълнителни рискови фактора.

Другата група включвала и възрастни хора с едно или две хронични заболявания. Сред тях са потвърдени 8 смъртни случая, въпреки факта, че самата група включва повече от милион души.

Като цяло учените оцениха шансовете ваксиниран човек да умре от коронавирус. Те заявиха, че шансовете да загинат при злополука или катастрофа са много по-големи.