Нови изследвания показват, че хората, които редовно използват лаксативи, може да са с повече от 50% по-склонни да развият деменция, отколкото тези, които не използват лекарства за запек. Проучването установи също, че хората, които са използвали няколко различни вида лаксативи или само осмотични лаксативи (вид лаксатив, който предотвратява абсорбирането на вода в дебелото черво), са изложени на още по-голям риск.

Резултатите не доказват, че лаксативите причиняват деменция, но предполагат връзка, казват изследователите. „Нашето проучване показа, че редовната употреба на лаксативи без рецепта е свързана с по-висок риск от развитие на деменция, особено при хора, които използват различни видове лаксативи или осмотични лаксативи“, каза Фън Ша, автор на проучването на Китайската академия на науките, цитиран от Independent.

Учените обаче казват, че ако техните открития бъдат потвърдени от по-нататъшни изследвания, лекарите биха могли да насърчат хората да лекуват запек, като направят промени в начина си на живот, като пиене на повече вода, ядене на повече фибри и добавяне на повече активност към ежедневието им.

Фън Ша каза: „Запекът и употребата на лаксативи са често срещани сред хората на средна възраст и по-възрастните. Въпреки това, редовната употреба на лаксативи може да промени микробиома на червата, евентуално да повлияе на предаването на нервни сигнали от червата към мозъка или да увеличи производство на чревни токсини, които могат да засегнат мозъка."

„Нашето проучване установи, че редовната употреба на лаксативи без рецепта е свързана с по-висок риск от развитие на деменция, особено при хора, които използват различни видове лаксативи или осмотични лаксативи.“

Изследователите също установиха, че докато осмотичните и стимулиращите лаксативи не се препоръчват за редовна употреба, в това проучване имало много редовни потребители на тези лекарства.

Проучването включва 502 229 души от Британската биобанка - база данни с генетична и медицинска информация от 500 000 участници в цялата страна - на средна възраст 57 години, които не са имали деменция в началото на изследването.

От тази група 18 235 души, или 3,6%, съобщават, че са използвали лаксативи без рецепта през повечето дни от седмицата през месеца преди проучването - това се счита за редовна употреба.

След като взеха предвид фактори като възраст, други заболявания и лекарства и фамилна анамнеза за деменция, изследователите установиха, че хората, които редовно използват лаксативи, имат 51% по-висок риск от обща деменция, отколкото хората, които не са.

За хора, използващи един вид лаксативи, рискът е повишен с 28% в сравнение с 90% повишен риск за хора, приемащи два или повече вида лаксативи.

Превод: GlasNews