Във видеоклип, който се появи отново, жена, която няма вътрешен монолог, обяснява как това се отразява на ежедневието ѝ.

Кирстен Карлсон разказа пред канала в YouTube PA Struggles за изненадващо често срещаното явление да нямаш вътрешен глас.

Едно от основните неща, които водещият и други интернет потребители искаха да знаят, беше как тя мисли и знае, че мисли без постоянния разказвач.

„Защото го виждам“, казва тя във видеото в YouTube.

„Не знам, просто усещам, че информацията е там и мога да я изтегля напред, ако искам“, добави тя. „Това е като, като файлове, има категории информация в главата ми и мога да ги извадя на преден план, ако ми трябват.“

Други описват мисленето без монолог като просто усещане.

„Сякаш вътрешният диалог е посредникът в главата ми, който просто не е там“, посочва потребител.

След като научила, че вътрешните монолози съществуват, тя казала, че се е опитала да застане пред огледалото и да говори със себе си в главата си.

„Опитах се да направя това, откакто научих, че съществува вътрешен монолог, и в крайна сметка говоря на себе си на глас, така че повечето ми разговори са на глас“, обясни тя.

Какво казва науката?

В научните изследвания изглежда, че повечето хора изпитват повече смесица от монолог и други модели на мислене, отколкото Карлсон.

През 2008 г. едно малко проучване се опитва да получи по-добра представа за това как хората мислят. На случайна извадка от ученици са дадени звукови сигнализатори. Когато звуковият сигнал се чуе, те трябва да запишат какво се е случвало в главата им миг преди да се чуе. Това продължило няколко седмици, за да свикнат с него и да получат точна представа за това какво се случва в главите им.

„В 26% от всички проби изследваните лица усещаха вътрешни разговори със себе си“, пише по-късно екипът в Psychology Today. „Но имаше големи индивидуални различия: някои субекти никога не са изпитвали вътрешна реч; други субекти са изпитвали вътрешна реч в цели 75 процента от пробите си. Средният процент при всички субекти беше 20 процента.

„Някои хора говорят много със себе си, други никога, трети от време на време.“