Филмовият франчайз за Индиана Джоунс е известен с това, че не описва точно живота на средностатистическия археолог. Но това, за което създателите на филма са прави, е, че подобно на Индиана Джоунс, археолозите понякога обичат да намират ясно прокълнати артефакти, които никога не трябва да се докосват. Ето поне четири такива случая: 

Жената, която отказва да се разложи

Още през 60-те години на миналия век археолозите откриха гробница в Китай, съдържаща изненадващо добре запазена мумия на представителка на благородническата класа на име Син Джуи, починала през 163 г. пр.н.е.

мумия Xin ZhuiЦял екран
Мумията Син Жуй Снимка: IFLS

Известно е, че мумията на китайката е открита да плува в басейн с бистра течност, която става кафява след контакт с въздуха, пише IFLScience. Течността била или билков разтвор, за да помогне за запазването на трупа, или различни телесни течности, които спират разлагането. Интересното е, че по-голямата част от меките тъкани остават непокътнати, но вените все още са пълни със засъхнала кръв.

Гигантски черен саркофаг

През 2018 г. археолози в Египет откриха черен саркофаг с височина 2,6 метра, който се намираше на дълбочина 5 метра. Оказало се, че саркофагът е бил поставен под земята по време на управлението на Птолемеите в Египет (323–30 г. пр. н. е.). Откриването на този саркофаг предизвика буря от обществено възмущение, което призова да не се отваря този вероятно прокълнат артефакт.

саркофаг ЕгипетЦял екран
През 2018 г. археолози в Египет откриха черен саркофаг с височина 2,6 метра, който се намираше на дълбочина 5 метра Снимка: IFLS

Но археолозите откриха саркофаг, от който излизаше много ужасна миризма. След като се разпръсна, учените откриха вътре червеникаво-кафява смес, в която бяха потопени няколко скелета. Изглеждаха много неприятни.

Учените стигнали до извода, че погребаните там са били или длъжностни лица, или воини, а в черепа на един от скелетите има дупка от стрела, ударила главата.

Стена на мъртвите римски войници

Не се случва често да намерите 19 римски легионери, разположени да блокират проход. Въпреки че археолозите за първи път откриха такава странна находка в Сирия преди почти 100 години, едва през 2011 г. учените успяха да разберат какво всъщност се е случило на това място.

скелетЦял екран
 Снимка: IFLS

Оказало се, че по този начин са били погребвани римски легионери по време на персийското нападение над града през 256 г. сл. Хр. Археолозите заключиха, че откритият масов гроб е пример за използване на химически оръжия. Римски войници се опитали да пробият пролука в градската стена, но били спрени от персийски войници, които след това се оттеглили.

След това персите хвърлили малко битум и сяра в прохода и подпалили всичко. Резултатът е образуването на отровни изпарения от горещ дим, който се състои от смъртоносна смес от въглероден диоксид, въглероден оксид и серен диоксид.

19-те римски легионери веднага се задушили, но с помощта на тези трупове била създадена стена, блокираща прохода. Това място може да се нарече ясно прокълнато, предвид агонията, в която са загинали римските войници.

Златно око

През 2006 г. археолозите откриха човешки скелет в Иран, който беше на около 4800 години. В допълнение към факта, че починалата жена беше необичайно висок човек за това време, височината й беше 1,8 метра, вътре в черепа имаше необичаен предмет.

скелетЦял екран
Снимка: IFLS

Учените установили, че това е очна протеза, направена от човек, който е много добре запознат с анатомията на очите. В този случай кръвоносните съдове са пресъздадени с помощта на златна тел. Не е известно дали тази жена е била жрица, но е възможно да е наложила проклятие върху онези, които са нарушили гроба й.

Превод: GlasNews