Елитният футболен клуб Ботев (Враца) създава дублиращ отбор от новия сезон. Ръководството задвижи всички необходими процедури от няколко месеца насам и работи по осъществяването на идеята, съобщиха от управата на тима. Вторият отбор на врачани ще бъде съставен само от местни момчета, които ще получават шанс да навлязат в мъжкия футбол още на 17-18 години, с което и възможност да се изявят и да докажат, че заслужават място при професионалистите.

"Лично аз не съм удовлетворен от продукта, който школата ни дава към мъжкия отбор. Затова и никой не се сърди на Сашо Ангелов, че не налага млади момчета, обясни председателят на УС на Ботев и кмет на Враца Калин Каменов. Според него обаче в сегашните юноши от U15 и U17 и при по-малките има доста качествени момчета, които могат да стигнат до първия отбор, само ако влязат рано в ниските дивизии на мъжкия футбол."

"За това постепенно отделяме школата от първия отбор, направихме втори отбори в някои набори, които вече играят под името Академия Ботев Враца. Създаваме дублиращ тим, а вече имаме договорка с местния бизнес, който пое ангажимент много по-активно да помага в издръжката на новата Академия", обясни Каменов.

"Вариантът, в който пращаме наши юноши да играят за други отбори в региона, не е достатъчно удачен", пък твърди изпълнителният директор Денислав Георгиев. Според него школата и дублиращият отбор трябва да се развиват независимо от мъжкия отбор.

"Това са две организации, които имат една култура но съвсем различни цели. Академията, която обхваща детските отбори и дубъла, трябва да произведе футболисти. Професионалният клуб пък трябва да постига резултати и да привлича публика", допълни Георгиев. До края на януари ще бъде обявен наставник на новия отбор, който ще трябва да селектира най-добрите футболисти, излезли от школата на Ботев Враца през последните години. Подробности ще бъдат обявени след Общото събрание на клуба в края на януари, което ще се проведе преди заминаването на мъжкия отбор за лагера в Турция.