Здравето е най-важното нещо в човешкия живот. Затова е добре да се грижите за него и да отделяте повече внимание на организма си и нещата, които консумирате.

Основната помощ в това осигурява правилното хранене.

В тази статия ще ви предложим 10 храни, които трябва да са неизменна част от всеки дом

Кисело мляко

Тази здравословна храна е много добър източник на калций и пробиотици, които имат положителен ефект върху храносмилателната система. Също така, киселото мляко се препоръчва като най-добрата закуска по време на работа.

 

Боровинки

Тези необикновени зрънца имат много полезни свойства. Освен че подобряват паметта и зрението, редовната им употреба значително забавя стареенето на тялото. Освен това, уникалният му състав ви позволява да се справяте ефективно с много заболявания, свързани с метаболитни нарушения.

Спанак

Дори онези, които никога не са опитвали тази храна, е отвратително. Такава установена картина е трудно да се обясни, особено като се има предвид наличието в състава на това зелено на голямо количество витамини и оксиданти, които допринасят за събирането на мускулна маса. 

Овесена каша 

Дори и общоприетият факт, че овесената каша ъдържа много хранителни вещества, не убеждава много хора да я включат в менюто си.

Може би ситуацията ще се промени, когато хората научат точния ефект на овесена каша върху тялото - почистване на кръвоносните съдове и лечение на стомашно-чревни заболявания. 

Ябълки 

Всеки плод по дефиниция е полезен, но когато става въпрос за ябълки, трябва да се отбележи, че те са просто незаменими за здравето, защото едновременно намаляват риска от ракови клетки и подобряват функционирането на сърцето и белите дробове. 

Зехтин 

Най-полезната мазнина. Този продукт е друг начин за отлагане на старостта.

Сьомга

Е, как да минем без риба? Редовната й употреба намалява риска от поява на ракови клетки и понижава нивата на холестерола в кръвта. Тази риба е добър начин за справяне с депресията (макар и скъпа).

Мед

Най-добрият заместител на захарта перфектно укрепва имунната система и попълва енергийните резерви на организма.

Банани

Задължителна храна за хора, които често са изправени пред голямо физическо натоварване, защото бананите укрепват мускулите.

Моркови

Подобряват зрението. Съдържат витамин А, основна съставка на доброто зрение. Всъщност морковите са пълни с бета каротин, който впоследствие се превръщат във витамин А в черния дроб – тялото не произвежда бета каротин, той трябва да се набавя чрез храната./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!