Съществуват редица признаци, които могат да показват, че имате синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (СХДВ), а някои от тях остават незабелязани.

Повечето случаи на СДВХ се диагностицират при деца под 12-годишна възраст, но все още има случаи, когато на възрастен човек по-късно му казват, че има това заболяване.

Според NHS симптомите на СДВХ могат да се подобрят с възрастта, но това не означава край на проблемите.

Експертите предупреждават хората да не се опитват да си поставят диагноза, тъй като някои от признаците могат да се припокриват с други проблеми с психичното здраве и могат да бъдат част от чувствата на хората, които те изпитват в живота си.

Ако смятате, че имате СДВХ, тогава е добре да говорите с лекар или терапевт.

Има 10 признака, за които трябва да внимавате според HuffPost, които са разговаряли с множество експерти, включително невропсихолога Деде О'Шей, клиничния психолог Кристина Лук и психиатъра д-р Зишан Хан.

Те съобщават, че се смята, че над 365 милиона души по света имат СДВХ, но много хора може дори да не го осъзнават в началото.

Изобилие от отлагане

Всеки губи време от време на време, но очевидно мозъкът на хората със СДВХ се стреми да прави неща, които ще доведат до появата на допамин - химическото вещество, което създава в мозъка чувство на удоволствие, удовлетворение и мотивация.

Човек със СДВХ може да има нисък допамин, което означава, че изпълнението на рутинни задачи може да бъде доста скучно, което води до правене на всичко друго, но не и до това.

Хиперфокусиране

От друга страна, експертите твърдят, че след като се заемете с дадена задача, е възможно да бъдете напълно погълнати от нея.

В резултат на това може да се окаже, че пренебрегвате други важни неща, тъй като имате чувството, че сте в зоната на това, което правите в момента.

О'Шей казва пред HuffPost, че това „понякога може да се приеме за егоизъм и прекомерна ревност“.

Импулсивно харчене

Терапията с покупки на дребно е много добра, но според експертите възрастните със СДВХ може да не вземат най-добрите финансови решения.

Неразумните, но бързи покупки могат да доведат до така важния допамин, докато далеч по-неинтересната задача да седнат и да платят сметките може да бъде отложена.

Загуба на представа за времето

Трудно е да се следи времето или да се знае колко време ще отнеме нещо.

О'Шей обясни, че това може да е свързано с постоянното закъснение, като обясни, че „мисленето, че имаш достатъчно време, а после бързаш“ може да е признак на СДВХ.

Те казаха: „Може да знаете точния час на срещата, но да излезете от къщи в този час, а не предварително, за да си дадете време да стигнете до мястото, да паркирате и да се запишете.“

Емоционални изблици

О'Шей каза, че „лесно пренебрегван“ симптом на СДВХ при възрастните е наличието на силни реакции към неща, които е трудно да се предвидят.

Това е свързано с трудности при „управлението на вниманието и насочването на енергията“ и определянето на „подходящото ниво на умствена стимулация“.

Забравяне на хранене

Д-р Хан предполага, че хората със СДВХ могат да изпитват трудности при поддържането на постоянни хранителни навици.

Храната може да се използва като средство за облекчаване на скуката, но човек може да се съсредоточи толкова много върху дадена задача, че да забрави да се храни в продължение на няколко часа.

Трудности със съня

NHS предупреждава, че хората със СДВХ могат да имат и нарушения на съня и тревожност.

Същевременно експертите предупреждават, че може да се стигне и до нарушаване на циркадния ритъм на организма, което може да доведе до постоянно отлагане на съня с няколко часа след нормалното време за лягане.


Трудности при вземането на решения

Лук заяви, че при хората със СДВХ „може да се наблюдава по-бавна скорост на обработка на информацията“, която е свързана с това колко бързо човек реагира на дадена ситуация.

Това не означава нерешителност, а по-скоро, че процесът на вземане на решения в мозъка изисква малко повече време, за да се разгледат всички възможности и да се стигне до заключение.

Обмислянето на подробностите и претеглянето на резултатите може да отнеме много време.

Безпокойство

Преживяването на период на безпокойство не означава, че имате СДВХ, но експертите предупреждават, че „усещането за постоянно безпокойство“ може да е повод за размисъл.

Те заявиха, че това е един от по-незабележимите признаци, тъй като неспокойното поведение може да се обясни с неща като пиене на твърде много кафе или прекалено много енергия.

Усложнения при разговорите

Поддържането на разговор е достатъчно трудно в най-добрите моменти, но хората със СДВХ могат да се справят още по-трудно.

Те могат да прекъсват по-често от обичайното, тъй като може да не си спомнят какво са искали да кажат или какво им е било казано на друго място в разговора.

О'Шей също така споменава, че може да се появи „желание да скочат с мисъл, която ги интересува“.

 

Струва си да познавате симптомите на СДВХ и ако смятате, че имате няколко от тях, може би е време да поговорите с вашия лекар.

 

Превод: GlasNews