Поговорката казва „Здравето е богатство“, но мнозина смятат, че да имаш здраво тялоq е късмет. Въпреки това,  „да хванете ” такъв късметq често не е толкова трудно. Промените в начина на живот могат да вършат чудеса. Има прости начини, по които можете да поддържате баланса в тялото и да се предпазите от инфекции. Ето 10 тайни на хора, които никога не се разболяват.

Физическа дейност

Отдавна е установено, че тези, които спортуват поне 30 минути на ден, са по-малко склонни да се разболеят. Упражнението укрепва имунната система и осигурява много повече ползи за здравето. Ако нямате време или пари да ходите на фитнес, опитайте да ходите пеша, да бягате или да карате колело всеки ден за около половин час.

Изследванията също потвърждават, че упражненията намаляват риска от здравословни проблеми като рак, сърдечни заболявания, диабет тип 2, инсулт, деменция и депресия. Движението също забавя процеса на стареене.

Ядене на сурови зеленчуци и плодове

Един от най-важните аспекти на здравословната диета е консумацията на плодове и зеленчуци в естествения им необработен вид. Тези храни са отличен източник на витамини и минерали, както и антиоксиданти, които засилват имунната система. За да може плодовете и зеленчуците да са от максимална полза, трябва да консумирате плодове, които се отглеждат в региона, в който живеете.

Позитивно отношение

Друга тайна за здравословния живот са положителните емоции. Изследвания в университета Карнеги Мелън показват, че хората с позитивно мислене са по-малко склонни да се разболеят и са по-устойчиви на инфекции на горните дихателни пътища. От друга страна, песимистите страдат от стрес и напрежение, което допринася за появата на много животозастрашаващи заболявания като хипертония, диабет, сърдечни заболявания и др.

Лична хигиена

Правилното миене на ръцете е от съществено значение за здравето, казват експертите. Мийте ръцете си с обикновен сапун и топла вода за най-малко 20 секунди. Този прост навик драстично намалява вероятността от настинка и грип. Ежедневно си взимайте душ и редовно проверявайте ноктите си за мръсотия. Също така не забравяйте да поддържате дома си чист.

Активен социален живот

Проучванията показват, че социално активните хора са склонни да имат по-силна имунна система и е по-малко вероятно да се заразят.

През 2008 г. Харвардският университет проведе анализ, който установи, че положителните социални връзки могат да предпазят от загуба на паметта и други когнитивни разстройства. Освен това учените открили, че тези, които са имали малко приятели, са по-склонни да страдат от сърдечни заболявания, депресия и тревожност. Изводът: За да сте здрави, трябва да отделите време за приятелите и семейството.

Балансирано pH

Балансирана рН среда е балансът на киселината и алкалите в организма. Всяко изместване на pH в кисела или алкална страна може да доведе до различни заболявания.

За да избегнете този дисбаланс, включете в диетата си много тъмни листни зеленчуци, зелен фасул, аспержи, моркови, краставици, кокосови орехи и авокадо. Освен това си струва да ограничите употребата на термично обработени храни.

Преодоляване на стреса

Хората, които могат да се справят със стреса, рядко се разболяват. Проучванията показват, че стресът уврежда имунната система и сърцето и увеличава вероятността от заразяване с бактериални инфекции като туберкулоза. Затова е толкова важно да научите техники за релаксация и да ги използвате, когато отрицателните емоции започнат да ви задушават.

Осигурете си достатъчно почивка и сън

Адекватният сън и почивка е първата стъпка към здравето. Спането шест или осем часа на нощ може да ви помогне да преодолеете стреса през деня, да поддържате нормалното си кръвно налягане и холестерол, да намалите възпалението, да предотвратите депресията, да контролирате телесното тегло и други.

Достатъчно количество течност

Тъй като човешкото тяло се състои от 60% вода, достатъчният обем течност може значително да намали риска от заболяване и да се отървете от всички видове токсини.

Най-лесният начин да поддържате тялото си хидратирано е да пиете много вода през целия ден. Опитайте се да пиете 10 до 12 чаши вода на ден.

Балансирана диета

Правилното меню може да намали риска от чести заболявания. В крайна сметка, това е храната, която осигурява на тялото ни необходимите хранителни вещества. Яжте храни с високо съдържание на витамини А и С, протеини, въглехидрати, желязо, незаменими мастни киселини и др. Насладете се на пресни и сезонни плодове и зеленчуци и избягвайте варени храни.

В допълнение, намаляването на дневния прием на калории ще спомогне за поддържането на здравето и ще намали вероятността от заболявания, свързани с възрастта, като сърдечни заболявания, диабет и вероятно дори болестта на Алцхаймер.